У 32 мешканців Львівщини діагностували хворобу Лайма

9775 0
Серед них п'ятеро дітей.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У червні 2023 року на Львівщині на хворобу Лайма захворіло 32 мешканці області. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Найчастіше жертвами кліщів ставали мещканці Львівського району (26 випадків), Золочівського (3), Дрогобицького (2) і Яворівського (1). 22 мешканців Львівської області, в яких виявили це інфекційне захворювання, лікувалися у лікарні, 44 хворих – амбулаторно. Майже у 90% пацієнтів з цією недугою була мігруюча еритема. Це червна пляма у вигляді кілець.

У повідомленні йдеться, що цьогоріч хворобу Лайма діагностують значно частіше, ніж торік. Якщо за 6 місяців 2022 року виявили 42 випадки хвороби Лайма, то за аналогічний період 2023 року – 66 випадків.

У 2023 році найчастіше люди інфікувалися у сільській місцевості, під час відпочинку, збирання ягід та грибів. Серед тих, хто через укуси кліщів захворів на хворобу Лайма, є п’ятеро дітей.

Як вберегтися від присмоктування кліщів

Оберігайтесь. Перебуваючи в лісистих або трав’янистих місцях, вдягайте довгі штани, заправлені в шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, шапку та рукавички. Намагайтеся триматися стежок і уникайте прогулянок через високу траву.

Використовуйте репеленти. Наносьте на шкіру засіб від комах з концентрацією ДЕТА (N,N-діетил-мета-толуамід) не менше 10%. Майте на увазі, що хімічні репеленти можуть бути токсичними, тому уважно дотримуйтесь інструкцій.

Читайте також: «Хвороба з тисячами облич». Як львів’янка бореться із укусом кліща

Будьте пильними. Ретельно обстежте себе, своїх дітей та домашніх тварин на наявність кліщів. Будьте особливо пильними, проводячи час у лісистих або трав’янистих місцях.

Видаліть кліща якомога швидше пінцетом. Прикладіть пінцет біля голови або рота кліща і обережно потягніть. Переконайтесь, що всі частини були видалені. Промийте місце укусу антисептиком або водою з милом.

Нагадаємо, що про те, як виявити хворобу Лайма, як її лікувати та які можуть наслідки від укусу кліща, читайте у розповіді львів'янки, яка бореться з цим захворюванням. 

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!