Київ

У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню, яка готуватиме шкільні обіди

708 0
Кухня дозволяє готувати 10 тисяч порцій на день
Фото: МОЗ

Фото: МОЗ

У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню в рамках реформи системи шкільного харчування, започаткованої першою леді України Оленою Зеленською. Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я.

Вже у січні-лютому тут готуватимуть корисні обіди для закладів освіти трьох навколишніх громад – Бучі, Немішаєвого та Бородянки.

Це перша фабрика-кухня, яка дозволяє готувати 10 тисяч порцій на день. Меценатом проєкту став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет, який відвідав відкриття фабрики-кухні.

«Реформа шкільного харчування продовжується – для кожного регіону ми підбираємо оптимальний варіант – десь буде фабрика кухня, як тут. Десь вже працюють опорні кухні – це інша модель, коли один шкільний заклад, де обладнання вже оновлене, готує для багатьох інших. Так є, наприклад, на Львівщині, де цими вихідними ми побачили як все працює. Я завжди наголошую – ми будуємо не просто кухні чи харчоблоки, а рівний доступ кожної дитини до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл. Ми хочемо виростити здорове покоління і зробимо це. Попри все», – акцентувала Зеленська.

Другу фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня близько 14 тисяч учнів та дошкільнят у п’яти громадах Лозівського району.

Фабрика-кухня – це окреме підприємство, в якому здійснюється приготування, шокове охолодження (за температури 3°C) готових страв та доставлення в охолодженому вигляді до навчальних закладів й закладів оздоровлення і відпочинку. Його виробничі потужності дозволяють виготовляти до 10 тисяч порцій їжі в день та забезпечувати якісним харчуванням 30-40 навчальних закладів. При цьому діти як у великому місті, так і в маленькому селищі отримуватимуть однаково здорові та поживні страви.

Модель фабрики-кухні є однією з трьох розроблених та затверджених в межах провадження реформи шкільного харчування у 2020-2022 роках новітніх технологічних моделей організації харчування дітей. Її особливість полягає в забезпеченні дотримання високих стандартів якості та вимог НАССР, що гарантує надійність та безпеку харчування.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!