Київ

У Биківні відкриють військове кладовище і Меморіал загиблим від агресії росії

898 0
Національне військове кладовище та меморіал загиблим від агресії росії створять в межах Биківнянського лісу та ділянки Дарницького лісництва.
Арлінгтонський військовий цвинтар у США. Фото із відкритих джерел

Арлінгтонський військовий цвинтар у США. Фото із відкритих джерел

Меморіальний комплекс розташують поряд з Національним історико-меморіальним заповідником "Биківнянські могили", який є найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій. Проєкт меморіального комплексу презентували Мінкульт та Український Інститут національної пам‘яті, інформує міністр Олександр Ткаченко.  

«У нас є Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Він знаходиться на виїзді з Києва на Броварському шосе. Це місце пам'яті й поховання жертв сталінських репресій. Ми думаємо, що доречно поруч облаштувати кладовище. Підкреслюю, не у самому заповіднику, а поруч. Там є дві ділянки в лісі, де можна створити місце вшанування наших загиблих військових. Це найбільш швидкий шлях, щоб там вже можна було починати облаштовувати кладовище», – сказав міністр культури та інформаційної політики України. 

Першу чергу кладовища на території Биківнянського лісу планують відкрити вже восени цього року. Тоді ж відубудуться перші поховання. 

Для цього Мінветеранів, МКІП, УІНП, КМДА разом з родинами загиблих оглянули й проаналізувати відповідні ділянки під будівництво. Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд та площ. Це, зокрема, саме військове кладовище, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс.
 
Мінкульт інформує, що наразі вже є "спільне бачення" відомств про вилучення частини земельних ділянок із постійного користування Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» й КП «Дарницьке лісопаркове господарство» та проведення передачі цих новосформованих земельних ділянок у постійне користування державній установі «Національне військове меморіальне кладовище». Така установа була спеціально створена у сфері управління Мінветеранів для будівництва та експлуатації меморіального кладовища.
 
 
Створення національних військових меморіальних кладовищ – це світова практика вшанування воїнів. Створення кладовищ у лісовій зоні – також є досить поширеною практикою, наприклад: Військове кладовище Скугсширкогарден у Стокгольмі, Лісове кладовище Хальбе в Берліні, Антокольське кладовище у Вільнюсі, Повонзківський цвинтар у Варшаві.
 

Нагадаємо, прем’єр Денис Шмигаль надав доручення меру Києва Віталію Кличку відмовитися від ідеї розміщення військового цвинтаря на "Лисій горі" та шукати інше місце.

Відмітимо, на сайті президента нещодавно з’явилася петиція про створення у Києві національного Пантеону Героїв України на Аскольдовій Могилі.

ТЕГИ: цвинтар

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!