Київ

У Державному космічному агентстві озвучили найбільш ймовірну версію нічного спалаху на Києвом

1416 0
Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди

Найбільш ймовірно спалах, який бачили у Києві та області, було спричинено падінням метеориту з потоку Лірид. Про це повідомило Державне космічне агентство України.

Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди.

Ліриди — це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака — яскраві спалахи, або так звані «вогняні кулі».

Метеорний потік Ліриди — один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

Як зазначили у космічному агентстві, у шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року і вийде з нього 29 квітня. Пік зорепада припадає на 21 квітня.

Нагадаємо, уночі проти 20 квітня жителі Києва і області бачили в небі яскравий спалах, було оголошено повітряну тривогу. Але, що саме сталося невідомо. Тоді Київська обласна військова адміністрація повідомила, що в небі над столичним регіоном було зафіксовано повітряну ціль. Тоді як у телеграм-каналі голови Офісу президента Андрія Єрмака з'явилось повідомлення про роботу ППО. Однак трохи пізніше вони видалили ці повідомлення.

Потім у КМВА заявили, що спалах у небі був наслідком падіння космічного супутника NASA, а тривогу оголошували, аби уникнути можливих жертв від падіння уламків об’єкта. Але у командуванні Повітряних сил цю інформацію не підтвердили

При цьому, Національне агентство США з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) спростувало твердження, що спалахи над Києвом могли бути спричинені падінням з орбіти супутника RHESSI. Супутник перебував на орбіті в момент, коли спостерігався спалах.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!