Київ

У Києві пояснили, нащо купували овочерізки і барабани в укриття

2553 0
Дніпровська РДА під виглядом закупівлі товарів для укриттів купувала товари для потреб навчальних закладів.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Управління освіти Дніпровської РДА надало роз'яснення щодо закупівель овочерізок та барабанів в укриття. Овочерізки були закуплені в рамках реалізації програми Олени Зеленської щодо реформи харчування у школах. Барабани закупляла РДА для освітніх потреб шкіл з укриттями. Слово «укриття» вживали, аби обійти черговість оплати платежів у казначействі. Відповідне відео із засідання комісії Київради з питань освіти, яка розглядала дане питання 14 червня, опублікував голова цієї комісії Вадим Васильчук.

Згідно з постановою Кабміну №590 пріоритетність закупівель віддається для першочергових потреб – облаштуванні укриттів зокрема. Казначейство проводить оплату швидше по тим закупівлям, де вказано «для укриття». Цим і скористались у РДА, коли зробили закупівлю обладнання. 

За словами представниці управління освіти РДА, кошти, які були витрачені на овочерізки, були передбачені на початку 2022 року на придбання обладнання для харчоблоків. «Це кошти не на дріб’язок, не на ремонт укриттів, а саме кошти по спеціальному фонду», - заявила вона.

За її словами з цього фонду також купували генератори, осушувачі повітря, а на залишки придбано 12 овочерізок по програмі реформи харчування у школах ініційованій Оленою Зеленською ще 2020 році. «Вони були придбані для покращення приготування за новими стандартами харчування дітей у харчоблоках. В першу чергу у тих закладах, де більша кількість дітей. До цього управлінням освіти вже були придбані 44 такі овочерізки», - розказала вона.

Щодо закупівлі 300 барабанів управління освіти Дніпровської РДА заявляє, що музичні інструменти були закуплені не для громади, а для вихованців освітніх закладів, де є укриття.

«Музичні інструменти, про які ви говорите, ну, вони, якщо говорити про музичні інструменти, в деяких закладах вони є. Ну, це правда, ну, така необхідна річ у той момент, особливо в садочках. Тобто школи, якщо ми в першу чергу говоримо про парти, стільці і забезпечення навчального процесу, то у садочках, тут треба зберегти – це дуже прості такі інструменти, де кожен виявляє свої емоції. Це  якщо про музичні інструменти», - сказала вона.

Далі представниця управління освіти продовжила пояснювати закупівлю овочерізок.

«Це обладнання виникло, по-перше, після 10 жовтня 2022 року, коли  почались  масові обстріли і відключення електроенергії, коли за короткий проміжок часу треба було заготовити, робити свіжі салати. Ну, тобто із того, що можна швидко знести, зробити, порізати там сир слайсерами. Відповідно нарізати моркву, буряк для приготування свіжих салатів. Коли ми, скажем так, готували їжу там, де є газова плита, використовували домашні плити… Ми тоді закупили термоси, які достатньо функціональні, де можна приготувати десь і принести гаряче. Відповідно зробити цей салат і перенести його по вулиці, бо багато укриттів, де треба перейти з будівлі в те приміщення», - скзала вона.

Представниця управління освіти додала, що це обладнання в укритті має бути доступним для використання громадянами, які також мають право прийти у шкільне укриття під час повітряної тривоги.

«Це те, що закуповується по програмі освіти для закладів освіти, ну але відповідно для харчування дітей, а в даному випадку, у 2022 році, для харчування дітей в укриттях», - повторила вона.

Васильчук, коментуючи доповідь, зазначив, що комісія взяла її до відома. «Зараз збираємо додаткову інформацію та у процесі обговорення надалі будемо приймати рішення», - зазначив він.

Депутатка Київради Ксенія Семенова пояснює, що зазначені овочерізки та інше кухонне обладнання були здебільшого закуплені під кінець бюджетного року - у листопаді-грудні з обмеженим часом на освоєння коштів. «РДА прописали в закупках «для укриття» через постанову Кабміну №590 про пріоритетність закупівель на першочергові потреби – облаштуванні укриттів зокрема. Тобто використовують формулювання, що товар закуповується для укриття, а насправді здійснюють закупи для інших цілей, бо Кабмін видав таку постанову. Ці закупи робляться не коштом, який було виділено на укриття - в кінці року прийшла від держави субвенція по програмі реформи харчування в школах. У нас все підганяється під постанову про пріоритетність. Я закликаю РДА уникати таких формульовок», - запевняє депутатка.

Депутат Київради Андрій Странніков не бачить порушень у використанні фрази «для укриття» у таких закупках: «Слово «укриття» використовувалось для того, аби закупівлю проплатило казначейство. Ми всі розумією, що овочерізки і сковорідки закуповувались не для укриття, а для харчоблоків. Якщо це прходить по графі «для укриття», це не кримінальний злочин. Будь-які такі закупівлі проходять через спеціальний фонд. Якщо ми говоримо про зловживання, то для того, щоб процедура пройшла, додаєть «для укриття». Але якщо ми встановлюємо, що сковорідка, овочерізка чи барабан не потрібні в укритті і не виконується функція з тою метою, з якої предмет закуповується, ось тут уже правоохоронні органи мають взятися за це. Якщо комісія отримає такі висновки, їх потрібно передати правоохоронним органам».

Водночас, якщо не брати до уваги можливу корупцію, ця маніпуляція також є сумнівною, оскільки на відміну від закупівель на загальних підставах, закупівлі для укриттів відбуваються за спрощеною процедурою, стверджує депутат Київради Леонід Ємець, який ініціював перевірки через закупівлю овечерізок та барабанів в укриття. 

«Не потрібно проводити великий тендер, відкривати учасників: відбувається процедура переговорів із закупником, внаслідок чого визначається вартість товару. В результаті закуповується сковорідка за 700 тисяч гривень, - каже Ємець. - Якщо трішечки копнути - буде вагон запитань. Вбачаються конкретні корупційні ризики, бо ці закупівлі, конкретно по позиції по овочерізкам і сковорідкам відбувались лише на дві компанії. Одна з цих компаній числиться в реєстрі судових справ як фіктивна», - додав Ємець.

При цьому він зазначив, що це яскраві випадки, але є і закупівлі дійсно потрібних для облаштування укриттів товарів, але за завищеними на 40% цінами. Тому ініційовано комісію, яка перевірятиме такі закупівлі. «Я переконаний, що Дніпровський район – це не є, якийсь виняток. Просто у нас ще руки не дійшли до інших», - резюмував депутат.

Нагадаємо, згідно із даними на сайті  Prozorro мистецький ліцей «Зміна» у Дніпровському районі придбав дві електросковорідки за 1,2 мільйони гривень. 306 одиниць шкіряних барабанів та 153 комплекти молоточків до них на 882 тисячі гривень закупило в травні цього року Управління освіти Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації «для психологічного розвантаження дітей в укриттях під час повітряних тривог». 12 електронних овочерізок Robot Coupe CL50 за 1,6 млн бюджетних гривень в січні цього року також закупило управління освіти Дніпровської РДА.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.
 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!