У храмі УКУ відкрили для огляду унікальну мозаїку святої Софії. Фото

2065 0
У куполі храму зображений Христос Пантократор.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

В університетському храмі УКУ зняли риштування і тепер кожен може побачити вівтарну частину унікальної мозаїки святої Софії – Премудрості Божої, де зображена свята Софія у вигляді вогненного ангела. Про це повідомили на сторінці Українського католицького університету.

У куполі храму зображений Христос Пантократор. Над мозаїкою протягом року працювали майстри Творчого об’єднання Люби Яцків.

«Свята Софія зображена за престолом з євхаристійними дарами. Тут також є символ Святої Трійці. Символ Святого Отця – сім стовпів із дарами Святого Духа, як сім стовпів, на яких Софія-Премудрість збудувала свій храм. Символ хризми – це символ Ісуса Христа», – розповіла головна художниця проєкту мозаїки, викладачка Академії мистецтв Любов Яцків.
Мозаїку викладали понад 2 роки, адже це дуже кропітка робота, яку не припиняли навіть у найважчі періоди повномасштабної війни.
«Великий і всемогутній Боже! Зішли на мене з високих і святих своїх небес і від престолу своєї святої слави твою святу Мудрість, що сидить праворуч Тебе», – фрагмент молитви про Божу мудрість митрополита Андрея Шептицького.

Нагадаємо, що 14 вересня 2019 року у храмі Святої Софії Премудрості Божої УГКЦ у день престольного празника освятили мозаїку куполу храму. Після освячення мозаїки відбулась Літургія з нагоди храмового свята, яку очолив Митрополит Філадельфійський УГКЦ в США, Президент УКУ, Високопреосвященний Владика Борис (Гудзяк) у співслужінні собору священиків.

Додамо, храм святої Софії Премудрості – це три храми в одному: храм Софії Премудрості, Храм Климентія Папи і храм Гробу Господнього. Тому розписи, що почали робити з куполу, поволі сходять до храмів, що розташовані внизу.

Фото: Іван Станіславський

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!