У християн східного обряду розпочався Великодній піст. Традиції

3269 0
Піст триватиме до 27 квітня.
Фото: ukr.media

Фото: ukr.media

Цього року християни східного обряду відзначатимуть Великдень 28 квітня, тож від сьогодні, 11 березня, й до 27 квітня у них триватиме Великодній піст.

Це відповідальний період для вірян, адже він передбачає не лише фізичне, а й духовне очищення. Піст триватиме 48 днів і складатиметься з 4 частин, а саме Чотиридесятниці (40 діб), Лазаревої суботи (1 день), Входу Господнього в Єрусалим (1 день) та Страсного тижня (6 діб). Останній тиждень називається страсним на знак спогадів про останні дні земного життя Ісуса Христа.

Традиційно у цей період радять утриматись від фізичних та духовних спокус. Церква дозволяє та рекомендує не постити дітям, людям похилого віку, вагітним та матерям, що годують, людям, які займаються інтенсивною фізичною або інтелектуальною працею.

«Хоча обмеження у вживанні їжі в період посту потрібні, однак вони самі по собі аж ніяк не є метою і ціллю. Тілесний піст є засобом, за допомогою якого ми прагнемо вдосконалювати свою душу та звільнятися від полону гріха. Піст – це період розквіту та домінування духовної складової людини над егоїстичними вимогами тіла, але він не може бути зведеним лише до гастрономічної складової», – повідомляють на сайті Православної церкви України.

Читайте також: 8 страв, які можна приготувати в піст

Дотримуватися строгого посту Католицька Церква вимагає лише в Попільну середу, Страсну п’ятницю та Велику суботу. В інші дні у піст забороняється їсти м’ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. У період Великого посту не влаштовують весілля та інші гучні урочистості.

У Православній церкві прийнято дотримуватися особливо суворого посту – у понеділок, середу та п'ятницю харчуватися один раз на день холодною їжею без олії. У інші дні тижня дозволяється вживати гарячу їжу без олії. У Велику п'ятницю Страсного тижня радять пити тільки воду, а у Велику суботу Страсного тижня також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно. Рибу можна вживати на Благовіщення (7 квітня) та Вербну неділю. Обов’язковою умовою дотримання посту є молитва та відвідування церкви.

Що можна їсти?

Варені, тушковані, запечені овочі та фрукти, які мають стати основою пісного харчування; картопля, буряк, квашена капуста і огірки, кукурудза, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. 

До овочів варто додавати різноманітні каші, які необхідно готувати на воді без масла та олії. М’ясо, яйця та молоко варто замінити на рослинний білок, який міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці сої та інших бобових.

Що не можна їсти?

На період Великоднього посту варто відмовитись від м’яса та риби (окрім нестрогих днів), яєць, молока і молочних продуктів, солодощів та випічки, фаст-фуду, алкоголю.

За матеріалами Релігійно-інформаційної служби України та сайту ПЦУ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!