У Києві дефіцит електроенергії сягає близько 30%

638 0
Сьогодні Києву дали всього 974 МВт із необхідних 1600, тому світло відключали у всіх сірих зонах графіків.
Фото: Укренерго

Фото: Укренерго

У Києві зараз серйозний дефіцит електроенергії, ситуація заличається критичною. Про це інформує гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

Ішли на межі графіку, відключали в усіх сірих зонах. Ситуація продовжує бути складною і обмеження зараз – це єдина можливість не зробити все ще гірше”, – написав він.

Коваленко пояснив, чому так відбувається. Ось який вигляд мала структура генерації у країні на початку 2022 року:

- Атомні електростанції – 55%; 

- ТЕС та ТЕЦ – 29%;

- Гідроелектростанції – 7%;

- Відновлювальні джерела (сонячні, вітрові та інші електростанції) – 9%.

Атомні електростанції були основним джерелом, вони виробляли великі обсяги електроенергії, але є негнучкими і не можуть швидко реагувати на зміни у попиті. Зараз атомна генерація працює не в повну міру через те, що ЗАЕС не віддає електроенергію в мережу. І цей брак компенсувати неможливо, зауважив Коваленко.

Теплова генерація зазвичай використовується якраз для швидкого балансування генерації та споживання. Але зараз, як пояснив Коваленко, пошкоджені і ТЕС. Тому намагаються використовувати гідроелектростанції, та, як знаємо, вони потребують часу на відновлення.

Тобто коли кажемо, що ситуація вкрай нестандартна, так і є. Енергосистема по всій Україні єдина. Це означає, що якщо, припустімо, не працює декілька блоків електростанції на заході країни, то обмеження стосуватимуться однаково і Львівщини, і Одещини, і Черкащини. І світло-сірі зони графіку зараз найшвидше означають відключення”, – деталізував енергетик.

Він резюмує, що наразі всі сили енергетиків направлені на відновлення, - ремонти тривають.

Нагадаємо, сьогодні у Києві та області застосовували аварійні відключення світла. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!