Київ

У Києві Депкультури КМДА судиться із Київрадою, яка виступила на боці забудовника Столара

1122 0
Прокуратура та столичні активісти разом з Департаментом культури КМДА через суд намагатимуться скасувати договір оренди земельної ділянки, у середмісті Києва.

18 квітня відбулося підготовче судове засідання за позовом Генеральної прокуратури про повернення місту земельної ділянки по вул. Жилянська, 96А, у дворі Будинку Панаса Саксаганського (1908 р.), яку, на думку прокуратури, незаконно передала Київрада в оренду ТОВ «НВП "Рестін"», яке пов'язують із столичним забудовником і народним депутатом від забороненої "ОПЗЖ" Вадимом Столаром.
 
На цьому місці ряд компаній пов’язаних з київським забудовником Вадимом Столаром планують збудувати житлово-офісний комплекс на 16 поверхів. Але більшої абсурдності історії додає те, що у судовій залі по два боки зустрілися представники Київської міської ради (відповідач), яка при Черновецькому передала земельну ділянку під будівництво ЖК, та Департамент культури КМДА (третя сторона на боці позивача), який разом із прокуратурою та столичними активістами виступив проти незаконного рішення та будівництва. Про це розповів активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.
 
 
«Департамент культури КМДА, Міністерство культури та інформаційної політики України та Офіс Генерального прокурора просять Господарський суд м Києва скасувати договір оренди земельної ділянки», – пояснює ситуацію активіст.
 
 
Причиною суперечки між двома сторонами стало те, що всупереч чинному законодавству забудовник (компанії, афілійовані зі Столаром, Медведчуком та іншими одіозними фігурами будівельного ринку), за підтримки Київради, хочуть тут побудувати 16-поверховий готель, що суперечить обмеженням по висотності для цієї території. Згідно з Генплану Києва, будинок входить до зони забудови ІІ категорії, де не можна будувати споруди висотою більше 27 метрів, тоді як забудовник планує зведення будівлі заввишки 57 метрів. Окрім цього, ділянка знаходиться у центральному кварталі Києві поруч з суцільними пам’ятками (так званий Київський «Парнас») і впритул примикає до будинку-пам’ятки «Садиба Саксаганського».
 
 
Департамент культури КМДА раніше повідомляв, що масштабне будівництво на цій землі призведе до пошкодження кількох пам’яток історії, які знаходяться на суміжних ділянках (вул. Саксаганського, 93, 93-а, 95, 97, 97-в та Жилянській, 96). Зокрема, мова йде про Музей видатних діячів української культури та будинок, у якому проживав відомий театральний діяч Панас Саксаганський.
 
«Майбутній ЖК фактично ще й розріже Музей на дві частини, оскільки запланована 16-поверхова споруда стане впритул до Будинку Панаса Саксаганського. Це фактично відділить його від решти будівель Музею – будинків Лисенка, Старицького, Косачів. Попри це, Віталій Кличко відправив в суд захищати інтереси забудовника юристів Київради. Останні «не бачать» Музею, а передачу ділянки компаніям афілійованим з Вадимом Столаром вважають правомірним», – зазначає активіст Дмитро Перов.
 
 
 

На підставі рішення Господарського суду Києва від 8 грудня 2009 року, ТОВ "НВП "Рестін" стало користувачем ділянки на вул. Жилянській, 96-А. Протягом років ця компанія орендувала земельну ділянку, але 2021 року отримала відмову. Відтоді ТОВ "НВП "Рестін" пішли по судах та намагалися переконувати, що будуватися там можна. У висновку забудовник зараз має необхідні дозволи на проведення земляних робіт, яке видав скандальний, нині ліквідований Окружний суд міста Києва.

Пізніше у справу включився Офіс генпрокурора, який оскаржив рішення ОАСК, але програв апеляцію в Шостому апеляційному адмінсуді. Однак тепер, простим і водночас складним шляхом, активісти через Господарський суд намагатимуться домогтися рішення про скасування договору оренди, завдяки якому вдасться захистити середмістя Києва з кількома історичними спорудами.

11 серпня 2022 року у Київраді було зареєстровано проєкт рішення "Про відмову ТОВ "Науково-виробниче підприємство (НВП) "Рестін" в поновленні договору оренди земельної ділянки від 3 лютого 2011 року №79-6-00803". На сайті столичної міськради цей документ було опубліковано 17 серпня. Однак по сьогодні проєкт так і не був розглянутий Київрадою.

ТОВ "НВП "Рестін" (замовник будівництва) було засноване в червні 1995 року. Керівником компанії є Вадим Мельник, засновниками – АТ “ЗНВКІФ “Астера” і ТОВ “КП-Інвест”, кінцевими бенефіціарами – мешканець Києва, банкір Артем Лазня і  банкір, інвестор, колишній громадянин росії, а сьогодні - громадянин Німеччини Ігор Штрель, який проживає у Відні. Лазня через КП-Інвест може бути афільованим зі Столаром. "Астера" виплила в розслідуванні Bihus.Інфо: компанія через офшор афільована з Віктором Медведчуком, гроші якого зайшли у будівельний бізнес Вадима Столара.

Довідка. Чотириповерховий, цегляний, Г-подібний житловий будинок, який пофарбовано у два кольори, з цокольним поверхом і приямками з боку вулиці. Віконні прорізи третього поверху мають аркове завершення. Головний фасад зі складним малюнком балконних огорож оздоблено візерунчастою цегляною кладкою. У 1912-40 рр. в будинку жив Саксаганський Панас Карпович (Тобілевич, 1859-1939) — актор і режисер, театрально-громадський діяч. 1963 на фасаді йому встановлено мармурову меморіальну дошку, яку 1972 замінено бронзовою. Дошка була викрадена у 2018 році.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!