У Києві демонтують пам’ятник Чкалову

1088 0
Декомунізація та дерусифікація столиці: чому вулиці запросто, а пам'ятники — ні.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

У Міністерстві культури та інформаційної політики відбулося засідання експертної комісії, на якій розглянули подання київської міської влади щодо зняття статусу об’єктів культурної спадщини з пам’ятників Ватутіну та Чкалову, що дасть змогу їх демонтувати. Про це повідомив радник міського голови Дмитро Білоцерковець.
 
«З Чкаловим історія простіша, бо комісія рекомендувала зняти статус, що відкриває шлях до демонтажу. Планується найближчим часом», – йдеться у дописі.
 
За словами Дмитра Білоцерковця, у Мінкульті рекомендували надати пам’ятнику Ватутіну статус пам’ятки монументального мистецтва, що ускладнить та затягне процес демонтажу.
 
«Таке враження, комісія при Міністерстві робить все, щоб в центрі Києва залишився пам’ятник Ватутіну», – наголошує радник, додаючи, що йдеться не про поховання, а лише про пам'ятник.
 
За процедурою, у Міністерстві культури та інформаційної політики мають видати наказ, після чого ці об’єкти повинні будуть прибрати з публічного простору.
 
Нагадаємо, на сьогодні у Києві залишається близько 250 пам’ятних знаків письменникам, полководцям та діячам країни-агресора. Таку статистику наводить Олег Слабоспицький — координатор ГО «Громадський сектор Євромайдану».
Торік, наприкінці вересня активіст запустив флешмоб #ЗнесиМенеПовністю, у ході якого над деякими пам’ятниками, зокрема Щорсу та Пушкіну, був здійснений ребрендинг. За підрахунками Олега Слабоспицького, у 2022 році громадськими активістами було демонтовано близько 40 пам’ятних знаків у Києві. Найімовірніше, самовільні дії активістів підштовхнули відповідні органи до рішень.
Ігор Ющенко
 
 
 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!