У Києві з'явиться вулиця Скорини

906 0
У Подільському районі перейменували вулицю, що була названа на честь білоруського міста.
Дерусифікація в Києві. Фото: з відкритих джерел

Дерусифікація в Києві. Фото: з відкритих джерел

У Подільському районі вулицю Брестську перейменували на вулицю Франциска Скорини.

Джерело: Київська міська рада 

«У травні цього року експертна комісія порекомендувала включити вулицю Брестську до переліку міських об’єктів, назви яких пов’язані з російською федерацією або її сателітами. Назва вулиці Брестської походить від назви білоруського міста Брест. З метою деколонізації столичної топоніміки шляхом рейтингового електронного голосування в додатку «Київ Цифровий» обрали нову назву цієї вулиці. Серед варіантів щодо перейменування 2 798 голосів набрала пропозиція саме Франциска Скорини», – пояснили там. 

За результатами голосування та на основі експертних висновків пізніше, депутати Київської міської ради підтримали рішення щодо перейменування вулиці Брестської на Франциска Скорини. Він був білоруським першодрукарем, просвітником, перекладачем, одним із засновників кириличного книгодрукування. Ідеї Скорини свого часу справили помітний вплив на розвиток науки й освіти в Україні.

Читайте також: «Укрзалізниця» ініціює перейменування 8 станцій кільцевої електрички в Києві

Нагадаємо, в Києві активно триває дерусифікація. Зокрема, у вересні Київська міська рада перейменувала понад 40 вулиць в різних районах. У столиці також знесли пам’ятник Олександру Пушкіну. Демонтаж присвятили лейтенанту Збройних Сил України Денису Антіпову «Буку». Крім того, у Києві прийняли рішення про демонтаж пам’ятників Щорсу та Ватутіну.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!