Київ

У Києві школи закупляють мати для укриттів за вдвічі-втричі завищеними цінами

1006 0
Виробник каже, що школи закупляють їх мати за завищеними цінами.

Тимчасова контрольна комісія з перевірки утримання укриттів, зацікавившись закупівлями у них, без попереджень, з неанонсованим візитом «нагрянули» до ряду шкіл Солом‘янського району. Про це розповів депутат Київради Леонід Ємець. 
 
«Нас цікавила закупівля київськими районами матів на укриття. Справа в тому що різні райони, і окремі школи однакові мати закупали як за 1800 грн, так і за 4000+ грн... різниця, більше ніж на 100 %. Солом‘янська райдержадміністрація закупила майже 1000 матів для укриттів за ціною 3200 грн, на 3 млн грн», – вказує Ємець.
 
Аналогічна закупівля 1000 матів у Деснянському районі за понад 2500 грн за одиницю (тендер по закупівлі Солом'янської РДА наразі не відображається у системі).
 
Щоб чітко розуміти об'єктивно середню вартість таких матів, Тимчасова контрольна комісія зв‘язалась із виробником якому надали специфікації та матеріали з тендерної документації Солом‘янського району.
 
Там вказали ціну на одиницю – 1600 грн.
 
 
Серед недавніх закупівель (кінець 2022 року) виконали у 152 та 190 школи в Деснянському районі Києва, щоправда, там ціна виглядає більш непоказно – 1885 гривень за одиницю.
 
 
 
Як зазначає Ємець, була зроблена вибірка шкіл з тендерного переліку, до яких і завітали: «з хороших новин – мати, десь по 8 штук на укриття, з поганих – як правило вони лежать не в укриттях, а в спортзалі у фізрука, якість матів не відповідає заявленій в тендері (у середині вторинний поролон)».
 
 
 
«Самі укриття далекі від ідеалу. І 1,5 млн гривень на різниці ціни потрібно було б направити на виведення грибка, ремонт стіл і підлоги і т.д. Висновок простий і невтішний – накрутка у 105% до продажної вартості на обладнанні для укриттів людей під час ракетних обстрілів ворога», – вказує голова комісії.
 
 

Tvoemisto.tv звернулося з запитом до Солом‘янської РДА з проханням надати інформацію по відповідних тендерах на закупівлю матів. Відповідь оприлюднимо відразу після отримання.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!