У Києві прощалися з ветераном і викладачем Денисом Антіповим, який загинув під Харковом

1394 0
Уранці 11 травня 2022 він загинув неподалік села Довгеньке Ізюмського району Харківської області.
Денис Антіпов. Фото: Національний музей Революції Гідності

Денис Антіпов. Фото: Національний музей Революції Гідності

Сьогодні, 18 травня, о 9 ранку на Аскольдовій могилі у Києві відбулося прощання із захисником України Денисом Антіповим. Про це повідомляє пресслужба Музею Революції Гідності. 

«З великим болем отримали звістку про його загибель 11 травня у бою з російськими окупантами поблизу села Довгеньке Ізюмського району на Харківщині. Денис Антіпов прожив неймовірне та різнобічне життя, мав активну громадянську та життєву позицію, постійно здобував знання, займався власною справою та був другом Музею Майдану і учасником наших заходів», – йдеться в повідомленні.

Народився Денис Антіпов 30 червня 1989 року в Івано-Франківську, згодом родина переїхала до Києва. Хлопець цікавився історією України, повстанськими та стрілецькими піснями, любив музику й небо та все, пов’язане з авіацією. У 2012 році закінчив Київський національний університет імені Шевченка за спеціальністю «Мова та література і переклад (корейська, англійська)». Згодом викладав у цьому виші на кафедрі мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії. Неодноразово стажувався у Південній Кореї.

Він брав активну участь у патріотичних акціях на захист української мови. У листопаді 2013-го долучився до Євромайдану. Як розповідав в інтерв’ю, приїхав на Майдан на другий день протестів і залишався там до 30 листопада, оскільки захворів і поїхав додому. Після одужання продовжив активно брати участь у Революції Гідності.

Читайте також: У боях на Донеччині загинув жовківчанин Петро Слука

«Я постійно носив стяг з написом «Слава Україні – Героям Слава!», який був у мене ще задовго до Майдану і з якими я виходив на марші УПА. А ще я купив синю тканину, вирізав трафарет зірок, пофарбував їх жовтим – і ми почепили цей саморобний прапор на стелі Незалежності, бо на початку протестів символіки Євросоюзу майже ні в кого не було. 18-19 лютого ми з товаришем теж були на Майдані, доки не побачили, що туди знову почали підтягуватись люди. І оскільки вже падали з ніг – вирішили поспати. Саме це нас врятувало від того, що трапилося 20 числа зранку на Інститутський», – розповідав Денис Антіпов свою історію про Майдан.

Під час анексії Криму він прийшов до військкомату. Тоді він завершував навчання в університеті та був військовим перекладачем, молодшим офіцером запасу. В армію його не взяли. У грудні 2014 року на курсах аеророзвідки отримав свідоцтво оператора БПЛА. На перші безпілотники для його батальйону гроші зібрали волонтери.

У лютому 2015 року пішов добровольцем до 81-ї аеромобільної бригади, де займався аеророзвідкою безпілотними літальними апаратами. Виконував бойові завдання у багатьох гарячих точках Донецької та Луганської областей – під Донецьким аеропортом, на промзоні Авдіївки, на Світлодарській Дузі. З війни повернувся у травні 2016 року лейтенантом і командиром взводу аеророзвідки свого батальйону. 24 серпня 2016 року брав участь у параді з нагоди 25-ї річниці Незалежності України.

Читайте також: На Київщині запрацював віртуальний музей пам’яті війни. Фото

Денис завжди мріяв про власну справу і ще до війни придбав свій перший 3D-принтер. У 2016 році розвивав ветеранську справу, зокрема, оформлював історичні картини, запустив магазин із виготовлення різної сувенірної продукції. Під час епідемії коронавірусу запустив виробництво захисних щитків для всіх охочих за собівартістю.

Коли росія почала відкритий повномасштабний наступ 24 лютого 2022 року, чоловік добровільно став до лав 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. 9 березня захисник отримав контузію та травми спини під час артилерійського обстрілу біля Ізюму на Харківщині. На лікуванні запустив сайт, щоб показати світові справжнє обличчя росіян іноземними мовами.

На початку травня лейтенант Денис Антіпов повернувся на передову. Уранці 11 травня 2022 він загинув неподалік села Довгеньке Ізюмського району Харківської області. Тоді українських воїнів окупанти обстріляли з танків та артилерії. Поховають його у селі Хотимир на Івано-Франківщині 19 травня о 10 ранку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!