Київ

У Києві змінили рекомендації по догляду за кронами дерев

873 0
У документі прописано правильне обрізування. Оновлені правила враховують видовий склад дерев, ступені їх обрізування, терміни.
Фото із соцмереж

Фото із соцмереж

У Києві затвердили рекомендації по догляду за кронами дерев з метою врегулювання питання догляду за зеленими насадженнями. Таке рішення на засіданні Київради 18 травня прийняли 67 депутатів.

Рішення передбачає структуризацію та деталізацію заходів догляду за кронами дерев у місті Києві. Рекомендації призначені для застосування всіма установами, підприємствами, організаціями та громадянами, які займаються проєктуванням, створенням та утриманням зелених насаджень, розташованих на території міста.

«Протягом останніх років актуального соціального значення набуває питання догляду за кронами дерев. Чинні на сьогодні правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України є застарілими нормами. Враховуючи зміни в сучасному підході до озеленення міських зелених зон та особливо зміни кліматичних умов урбанізованого середовища існує потреба у прийнятті нового рішення, що буде регулювати це питання.  Рекомендації по догляду за кронами дерев будуть сприяти впровадженню єдиної політики з озеленення міста, а саме будуть передбачати комплексний і системний підхід до забезпечення належного утримання зелених насаджень. Важливо сприяти цілісності просторового розвитку зеленої інфраструктури, оскільки метою запровадження цих рекомендацій є конкретизація та деталізація проведення робіт з обрізки крон дерев», – наголосила депутатка Київської міської ради, секретарка постійної комісії з питань екологічної політики Євгенія Кулеба.

Згідно з документом, рекомендації передбачають низку заборон: 

  • обрізати бензопилою обростаючі гілки, гілки 2-го і 3-го порядку; 

  • зрізати гілки першого порядку товщі ніж 10 см в діаметрі; 

  • проводити обрізування при температурі повітря нижче – 5°С; 

  • проводити обрізування дерев у період активного сокоруху (обрізування видів дерев схильних до посиленого виділення соку, таких як клен, береза, горіх тощо, проводять після розпускання листя); 

  • залишати “пеньки” або злами на місцях зрізу гілок внаслідок відмирання яких може утворитись дупло або можуть спричинити всихання гілки та пагона заміщення; 

  • допускати обриви кори на живій деревині нижче місця зрізу; 

  • замазувати місця зрізу фарбою або іншими речовинами що не мають фунгіцидних властивостей контактної дії;

  • знімати зелену масу більш ніж 20-25% від обсягу вегетуючої крони за один етап обрізування.

Зазначимо, Київ надумав змінити правила догляду за деревами в 2021-му.

По сьогодні у місті діяли правила утримання зелених насаджень, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України у 2006 році, які «не враховують сучасні технології і підходи у сфері садово-паркового будівництва».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!