Київ

У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи

823 0
Ця подія стане початком відродження в українській лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.
Фото умовне/ Києво-Печерська лавра/SHUTTERSTOCK

Фото умовне/ Києво-Печерська лавра/SHUTTERSTOCK

У Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври 11 червня відбудеться богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України. Про це повідомила пресслужба міністерства культури.

«Цього дня вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором - гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя піддала анафемі російська імперська церква», - ідеться в повідомленні.

Зазначено, що ця подія стане початком відродження в українській лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.

Крім того, у рамках заходу за ініціативи Мінкультури та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а також презентовано новий проєкт - Музейний центр «Гетьман Іван Мазепа та його доба».

Нагадаємо, частину вулиці Лаврської пропонують на честь гетьмана Івана Мазепи. Саме таку назву вулиця носила з 2007 по 2010 роки. У 2010 році депутати Київради перейменували частину вулиці Івана Мазепи на Лаврську перед візитом до столиці патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва). У той період «регіонали» спільно з блоком Черновецького незаконно просунули рішення про перейменування всупереч Регламенту Київради та вимогам законодавства.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!