«Не несемо відповідальності», – «Львівська політехніка» про скандал довкола Фаріон

4407 0
Висловлювання викладачки стосувалися російськомовних військових ЗСУ.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

У Національному університеті «Львівська Політехніка» відреагували на висловлювання викладачки університету та екснардепки Ірини Фаріон, яка заявила, що не може назвати українцями російськомовних захисників. Зауважимо, що Tvoemisto.tv зверталося в НУ «ЛП» за коментарем, щоб дізнатися їхню позицію щодо цього, проте нам цього не коментували, але оприлюднили на своєму сайті заяву.  

«У Львівській політехніці діє кодекс корпоративної культури, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти нашого університету. Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом», – йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Омбудсмен звернувся до поліції та СБУ через заяви Фаріон

Нагадаємо, нещодавно викладачка Національного університету «Львівська Політехніка», мовознавиця та екснардепка Ірина Фаріон заявила, що не може назвати українцями російськомовних захисників, зокрема бійців бригади «Азов». Це викликало обурення серед українських воїнів, які захищають державу.

«Я категорично цього (російську мову серед військових ЗСУ –  ред.) не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді», – сказала в інтерв'ю Фаріон.

Варто зазначити, що у статті ЗУ «Про Збройні сили України», на яку вона посилається, є лише 18 статей, у жодній із яких не наголошується про мову спілкування.

Також згодом український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування.

Нагадаємо, що Ірина Фаріон була депутаткою Верховної Ради від ВО «Свобода» у 2012-2014 роках. Зараз є професоркою кафедри української мови Львівської політехніки.

Додамо, раніше Фаріон та ще двоє осіб подались на премію Бандери на Львівщині, проте їм відмовили.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!