У Львівському перинатальному центрі обстежуватимуть немовлят з 7 областей України

4959 0
На базі Львівського обласного клінічного перинатального центру буде функціонувати Регіональний центр неонатального скринінгу.
фото: з відкритих джерел

фото: з відкритих джерел

Міністерство охорони здоров’я затвердило перелік установ, які будуть виконувати функції експертного та регіональних центрів неонатального скринінгу для створення нової системи неонатального масового скринінгу в Україні. Так, визначили, що на базі Львівського обласного клінічного перинатального центру буде функціонувати Регіональний центр неонатального скринінгу. Про це повідомила керівниця Центру Марія Малачинська.

Тут, у Львові, обстежуватимуть новонароджених дітей з семи областей – Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської.

Читайте також: У Львівському Перинатальному центрі за рік народилося майже 150 двієнь

За її словами, уже сьогодні проводять підготовчі роботи та консультації, очікують надходження обладнання і готуються до контрактування з Національної службою здоров’я України.

Як повідомила завідувачка відділенням неонатального скринінгу Львівського обласного перинатального центру Галина Макух, обладнання центру неонатального скринінгу дозволить виявляти такі складні і рідкісні хвороби, як-от СМА, муковісцидоз, понад десяток різних спадкових порушень обміну речовин, а також вроджені імунодефіцитні стани, при вчасному виявленні яких дітей одразу скеровують на трансплантацію кісткового мозку.

«Новий центр дозволить виявляти понад 20 рідкісних захворювань. Запуск роботи центрів неонатального скринінгу в Україні планується весною цього року», – цитує її пресслужба Львівської ОДА. 

Нагадаємо, що напередодні у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі успішно виходили передчасно народженого хлопчика із пневмонією. Ярема народився на 33 тижні шляхом кесаревого розтину з вагою 1350 г. У нього була вроджена певмонія, респіраторний дистрес-синдром та затримка внутрішньоутробного розвитку.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!