У львівському Театрі ляльок відреставрують столітній вітраж. Фото

2125 0
На ньому зображений квітковий орнамент у вигляді віночка.
Фото: Софія Шавранська

Фото: Софія Шавранська

У Львівському академічному обласному театрі ляльок, що на площі Данила Галицького, нещодавно почали реставрувати вітраж, через який втікає все тепло з будівлі. Про це Тvoemisto.tv розповіла директорка Театру ляльок Уляна Мороз.

Читайте також: Для приємних і солодких снів. Львівський театр ляльок започаткував вечірні казки на ніч

«Ми запустили програму «Екскурсії закулісся», водили людей по різних куточках і вирішили заглянути у піддашшя, що поверх вітража. І з часом я зрозуміла, що тепло втікає через нього», – розповідає директорка Театру ляльок Уляна Мороз.

Виявилося, що над вітражем є металева конструкція, на якій лежав скляний дах. Це було світлове вікно, через яке потрапляло сонячне світло в приміщення. На металевих конструкціях лежать ще одні дерев’яні, на яких була бляха і вона зігнила. Уляна Мороз розповідає, що весь цей простір потрібно реставрувати.

Минулого року театр подався на програму інституційної підтримки від Українського культурного фонду. Реставраторка Марія Барвінок-Шумська почала реставрувати вітраж. Однак, є також проблеми зі стелею, фасадом театру та комунікаціями.

Читайте також: Новий формат. Лялькові вистави у Львові тепер можна дивитися онлайн

Питання з вітражем планують вирішити до травня-червня, оскільки поки в театрі не знають, за який кошт будуть відновлювати дах. Йдеться про суму близько 200 тисяч гривень.

Довідка

Львівський академічний обласний театр ляльок збудований понад 100 років (у 1912-1914 рр) тому, тоді ж з’явився і вітраж. Крім цього вітражу там був також інший, де зараз дзеркало, у фойє. Раніше він виходив у колодязьне вікно, але був настільки погано замурований, що коли падав дощ, то на стіні між дошками виступали дощові лінії, і були сильні тепловитрати. В цьому вітражі були кольорові скельця, кожне з яких було іншого кольору. Зараз його довелося замурувати повністю, щоб зберігати тепло в приміщенні.    

Софія Шавранська

Фото авторки

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!