У львівських школах витратили 10 мільйонів грн на облаштування укриттів

992 0
Впродовж літніх канікул у багатьох школах міста облаштовували укриття.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Цьогоріч на облаштування укриттів у міських школах витратили 10 мільйонів гривень. Відтак, учні 127 закладів загальної середньої освіти матимуть змогу навчатись у безпечних умовах, наскільки це можливо у воєнний час. Про це повідомила пресслужбі ЛМР.

Однією з тих шкіл, де за останні пів року повністю осучаснили укриття, є гімназія «Престиж». Зараз тут не лише можна перечекати повітряну тривогу, а й можна побігати в спортзалі, скористатись кухнею майстерні чи перекусити в кав’ярні.

«За останні пів року ми повністю переробили укриття, бо нам було важливо, щоб якомога більше дітей мали змогу навчатись в школі, а не онлайн. Тепер у нас не просто укриття, а гарний тир, майстерня, кав’ярня, бібліотека. Загальна вартість проєкту – близько 1 млн грн. Раніше в наше укриття поміщалось 545 учнів, а тепер його місткість – 850 людей. Раз в тиждень частина наших учнів буде мати онлайн-дні, для того, щоб перебування в укритті було комфортним», – розповіла Христина Живко-Гермак, директорка гімназії «Престиж».

Читайте також: Замість квітів – благодійність. Як у Львові розпочнуть новий навчальний рік 

Впродовж літніх канікул у багатьох школах міста облагороджували укриття: розширювали приміщення, проводили поточний ремонт, замінювали двері, встановлювали вентиляції, проводили інтернет, закуповували меблі, забезпечували резервне освітлення. Відтак у Львові побільшало шкіл, які облаштували власне укриття.

«Більшість капітальних ремонтів в укриттях провели ще минулого  року, але цього року ми продовжували роботи, щоб розширити укриття чи зробити діючі комфортнішими. Наша ключова мета – максимально вивести дітей на офлайн-навчання, тому від завтра більшість школярів повертаються за шкільні парти», – сказав керівник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк.

Читайте також: Що зміниться в школах Львівщини. Інтерв’ю з головним освітянином Олегом Паскою

Всі укриття обстежили комісії, до складу яких входили представники ДСНС, які перевіряли їх на дотримання всіх вимог: місця для сидіння, санвузли, вода, аптечка, засоби пожежогасіння, аварійний вихід, вентиляція, резервне освітлення, телефон.

Станом на 31 серпня лише одна львівська школа не має власного укриття, тож на час повітряної тривоги усі учні йдуть в сусідній будинок у паркінг, ще 8 шкіл відправляють частину дітей в своє невелике укриття, а іншу частину школярів відправляють у будівлі поруч, з якими підписані відповідні договори. Решту 118 шкіл мають свої безпечні укриття.

Нагадаємо, що цього року близько восьми тисяч дітей вперше сядуть за парти львівських шкіл. Це майже стільки ж першокласників, як і минулого року. Також цього року львівських школярів чекає багато нововведень: вони зможуть купувати булочки без готівки, ходити в експедиції і навіть змагатись у шкільних лігах з кіберспорту. Детальніше про новий навчальний рік, читайте у новині.

Фото: Роман Балук

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!