У Львові адаптували мультсеріал для дітей з вадами зору. Відео

3436 0
«Лиса Микиту» доповнили окремою звуковою доріжкою з коментарем подій та описом персонажів.
фото: prosvitjanyn.org.ua

фото: prosvitjanyn.org.ua

У Львові адаптували перший український багатосерійний мультфільм, знятий після здобуття незалежності, «Лис Микита» для незрячих та слабозорих дітей, інформує прес-служба ЛМР.

26 серій мультфільму доповнили окремою звуковою доріжкою з коментарями подій та описом персонажів – аудіоскрипцією. Соціально-культурний проект «Лис Микита: серія «мультиплікація з аудіодискрипцією для незрячих дітей» отримав перемогу на конкурсі «Зробимо Львів кращим!» і отримав 48 тис. грн. на реалізацію.

Робота над адаптацією мультсеріалу тривала з лютого. Над створенням звукової доріжки працювали народна артистка Олександра Бонковська, звукорежисери Ярослав Босий і Юрій Саєнко, а також експертка, авторка ідеї і впровадження аудіоскрипції в Україні Оксана Потимко.

«Завдання аудіодискрипторів полягало у тому, щоб написати коментар з урахуванням психологічних особливостей світосприймання сліпих дітей – тобто розуміння того, а як дитина, яка не бачить, сприймає цей світ, наскільки глибокими є її знання про нього. Дуже обережно потрібно вживати слова, особливо невідомі, тому написання коментаря – найважча ділянка цієї адаптації мультика», – говорить Оксана Потимко.

За її словами, перед початком роботи Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» отримав невиключну ліцензію на адаптацію твору та його розміщення у ТОВ «Фрески». Транслюватимуть готовий мультфільм на каналі «Малятко ТВ» та на сайті організації.

«Автори мультика надали також оригінальну версію твору з розрішенням, яке дозволяє транслювати мультик в ефірах місцевих і національних телеканалів», – додає вона.

В Україні тифлокоментування (опис творів для незрячих) було запроваджено в 2013 році львівською командою аудіоскрипторів. З того часу було озвучено різні короткометражні мультфільми, декілька повнометражних фільмів, документальне кіно.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!