У Львові біля вілли Бачевських відновили історичну браму-двійника. Фото

1964 0
Вартість реставрації – 65 тисяч гривень.
Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Реставратори у Львові відреставрували металеву брами на вулиці Вітовського 37, що по сусідству біля вілли Бачевських. Там вирівняли деформовані металеві елементи і відновили знищені. Роботи над брамою тривали упродовж двох місяців, повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

«Ця металева брама не відноситься до типових львівських брам. Її особливість полягає в тому, що у ній зовсім не має "зварки", вона вся на заклепках. Для того, щоб вирівняти усі зігнуті металеві елементи ми розбирали її повністю, кожну заклепку. До слова, брама має близнюка, який розташований на вході в подвір’я цього ж під’їзду», – розповів відповідальний за реставрацію Ярослав Пащак.

Окрім того фахівці замінили певні вставки в нижній частині брами, які прогнили. Також демонтували старий кодовий замок.

У радянський період брама була безліч разів фарбована. 

Браму відновили завдяки програмі спів фінансування з мешканцями. Загальна вартість реставрації становила понад 65 тис грн, з яких місто оплатило майже 46 тис грн, а іншу частину – мешканці, розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

А ось такою ця брама була до реставрації:

Цього року ЛКП «Бюро спадщини» планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!