У Львові хочуть моніторити якість повітря у громадських просторах

1593 0
Загалом у місті розглядають розробити міську систему моніторингу показників повітря.
ілюстративне фото: Автолюбитель

ілюстративне фото: Автолюбитель

У Львові періодично моніторять якість повітря на перехрестях вулиць із високим трафіком. А незабаром планують вимірювати різні показники, що впливають на якість повітря, у громадських просторах. Про це Tvoemisto.tv розповіла очільниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

За її словами, моніторингом буде займатись пересувна лабораторія, що має потужне сертифіковане обладнання. Стаціонарні станції можуть встановити лише для вимірювання вмісту мікропилу в повітрі, бо стаціонарні датчики, що вимірювали б інші показники, зокрема гази, є дорогими.

«Комплект датчиків, що реагують на різні показники – не лише пил, а й на газ – коштує 500 тис. грн. Ми не таке багате місто, щоб скрізь ставити такі коштовні датчики. Окрім того, їх можуть легко вкрасти. А на вміст пилу ми можемо встановити прості датчики, що коштують приблизно по 20 євро. І тоді зможемо мати якусь картину. Але коли потрібно аналізувати багато всього, то тут допомагає пересувна лабораторія», – каже Олександра Сладкова.

Читайте також: Львів потрапив до переліку найбільш забруднених міст за версією Numbeo

За її словами, є доручення організувати систему моніторингу повітря у Львові. Зараз в управлінні, що створили у Львові лише у вересні, думають над тим, що і де саме вимірювати, аби мати оптимальні дані.

Щодо того, що найбільше забруднює повітря у Львові, то, за словами Олександри Сладкової, це відсутність газових каталізаторів у машина і, відповідно, вихлопні гази. Щоб вирішити це, потрібно вносити зміни до законодавства та переходити на євростандарти.

Допоки ж законодавча база та сама, каже керівниця управління екології, місто розробить інформаційну кампанію, аби донести до мешканців, як економія на обладнанні впливає на їхнє власне здоров’я.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!