У Львові лише одна парафія святкуватиме Різдво 7 січня

69411 0
Громади можуть поступово переходити на нову дату святкування.
Фото умовне

Фото умовне

Цьогоріч Українська греко-католицька церква та Православна церква України вперше на офіційному рівні відзначають Різдво Христове 25 грудня. Однак, аби уникнути різкого переходу, парафіям дозволили зробити це поступово до 2025 року.

Tvoemisto.tv дізналося, хто відзначатиме Різдво у Львові 7 січня

У Львівській Архиєпархії УГКЦ відповіли, що парафії, які ще не готові до переходу, мають можливість, із дозволу свого єпископа, до вересня 2025 року святкувати нерухомі свята за старим стилем 

«Наприклад, Різдво Христове – 7 січня, Богоявлення – 19 січня, Благовіщення – 7 квітня тощо). Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого. Про це йдеться у 2-му пункті 5-ї постанови Синоду УГКЦ», – пояснили у пресслужбі Львівській Архиєпархії УГКЦ.

Читайте також: 45% українців відзначатимуть Різдво 25 грудня – опитування

Тут також зауважили, що жодна із парафій із таким проханням не зверталась.

Натомість секретар Управління Львівської єпархії ПЦУ Руслан Матвієнко сказав, що мають інформацію про одну парафію у Львові, яка залишається на юліанському календарі.

«Це парафія Благовіщення Пресвятої Богородиці у Сихівському районі міста Львова (Сихівське кладовище)», – зазначив Руслан Матвієнко.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Відтак парафіяни відзначатимуть всі неперехідні свята на 13 днів раніше. Детальніше про те,  як зміняться дати святкування нерухомих свят, читайте тут.

Тетяна Дзяма

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!