У Львові відкрили меморіальну таблицю Блаженнішому Любомиру Гузару. Фото, відео

1435 0
Таблицю розмістили у каплиці святих Безсрібників Косми і Дам’яна УГКЦ.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Сьогодні, 16 березня, у Львові відкрили меморіальну таблицю Главі і Отцю Української греко-католицької церкви, почесному громадянину та уродженцю міста Львова, Блаженнішому Любомиру Гузару. Таблицю розмістили у каплиці святих Безсрібників Косми і Дам’яна УГКЦ на вул. Лисенка, 45.

Саме в цьому храмі весною 1933 року охрестили Блаженнішого Любомира. Чин благословення пам’ятної таблиці звершив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав.

Читайте також: 5 тез Блаженішого Любомира Гузара про жінку в Україні та її особливу місію

До освячення меморіальної таблиці приєдналися представники Клубу греко-католицької інтелігенції,  керівництво БФ «Святий Юр», духовенство, монашинство, представники влади та громадськість Львова. Очолив освячення Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Меморіальну таблицю за власні кошти виготовила громадськість міста та парафіяни місцевого храму. Її автор — скульптор Ярослав Скакун.

 

Зазначимо, що у Львові у травні 2023 року урочисто відкрили вулицю імені Любомира Гузара. Львівська вулиця Кардинала Гузара розташована поруч з іншими вулицями, названими на честь видатних осіб, як-от Генерала Тарнавського, Ольги Басараб, Йосифа Сліпого, Тютюнників та інших. 

Для довідки

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім’я змушена була покинути Україну, а в 1949-ому переїхала до США.

Майбутній очільник УГКЦ вивчав філософію в Колегії Святого Василія, де у 1954 році здобув ступінь бакалавра. Богословські студії відбув у Вашингтонському католицькому університеті.

У 1993 році повернувся в Україну, і через три роки його призначили єпископом-помічником глави Української греко-католицької церкви. Офіційним керівником УГКЦ Любомир Гузар був десять років. Відтак через поважний вік і стан здоров’я звернувся до папи Бенедикта XVI про зречення й отримав згоду 10 лютого 2011 року.

Любомир Гузар відійшов у засвіти 31 травня 2017 року.

«Якою буде наша Україна залежить від нас, від кожного з нас!», - казав Любомир Гузар

 

Фото: Твоє місто

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!