У Львові мешканці будинку власним коштом реставрують пам’ятку архітектури

3612 0
Будинок на Рутковича, 12 у Львові є пам'яткою місцевого значення.
Фото: facebook.com/garda.restavro

Фото: facebook.com/garda.restavro

У пам’ятці архітектури на вулиці Рутковича, 12 мешканці будинку самостійно фінансують реставрацію під'їзду. Про це повідомили на сторінці Реставраційної майстерні «Гарда».

«Почали з реставрації ліпнини та каменю у вхідній частині під’їзду. І в цьому нам допомагає дружня краківська реставраційна фірма. Далі на черзі – поліхромні ( кольорові) розписи у самому під’їзді» – йдеться в повідомленні.

Будинок на Рутковича, 12 у Львові є пам'яткою місцевого значення. Раніше в межах програми міста мешканців відреставрували кілька дерев’яних дверей. Також фахівці тут обстежили систему водовідведення, адже для такого будинку важливо забрати зайву вологість.

«На прикладі цього будинку ми хочемо показати комплексний підхід до реставрації під’їздів в історичній частині міста. Тутешні розписи не є надто особливі, але і вони, і ліпнина, і двері, і бруківка збереглися і мають бути не просто поремонтовані, а саме відреставровані. І я дуже тішуся, що в цьому будинку живуть люди, які розуміють цінність реставрації, які вирішили самі профінансувати роботу фахівців і відновити все комплексно», – зазначає засновниця Реставраційна майстерня Гарда реставраторка Ірина Гірн.

Реставраційні роботи у цьому будинку триватимуть щонайменше до кінця року. На їх виконання, спільно з Львівська міська рада, реставратори та мешканці оформили всі необхідні документи.

Нагадаємо, біля Стрийського парку у Львові на вулиці Рутковича, 1 в межах програми співфінансування відреставрували історичну браму. Для допомоги у реставрації відгукнувся німецький фонд Еберехарда Штока. Він профінансував ту частку, яку мало б оплатити місто. Вартість відновлювальних робіт становить 55 тис. грн.

Фото: Реставраційної майстерні «Гарда»

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!