У Львові може запрацювати спеціальний банкомат для незрячих

7977 0
У Львові проживає 1300 людей з глибокими вадами зору дорослого віку. Для сліпонароджених та незрячих людей проблеми із банківською системою – справа вже звична. Для багатьох із них можливість без сторонньої допомоги здійснювати грошові операції в банкоматах є мрією. Таку думку висловила Оксана Потимко, виконавчий директор ЛОО «Українська спілка інвалідів – УСІ», під час дискусійної зустрічі «Що зміниться у Львові для людей з інвалідністю», організованої дискусійною платформою «Твоє місто Львів». Журналісти Tvoemisto.tv вирішили дізнатись, наскільки можливо встановити банкомати з озвученням для незрячих людей у Львові.
Фото: Tvoemisto.tv, www.segodnya.ua, acc.cv.ua

Фото: Tvoemisto.tv, www.segodnya.ua, acc.cv.ua

Оксана Потимко,  виконавчий директор ЛОО «Українська спілка інвалідів – УСІ»:

«Одна з моїх багатьох мрій – впровадити спочатку у Львові озвучення

банкоматів, а потім і в інших містах України»

У Львові проживає майже 1500 людей дитячого і дорослого віку з інвалідністю зору, а в області – до 3500 людей.  Будь-яка фінансова операція потребує особистого підпису клієнта. Людина, яка є сліпонародженою, підписуватись не вміє. Той, хто осліп в 20-30 років – той ще зможе поставити підпис. Але основна маса людей з глибокими вадами зору  у Львові – це сліпонароджені, вони не володіють звичайним письмом і вони не вміють самостійно підписуватись.

Як правило, такі люди користуються своїм факсеміле (штамп із прізвищем, - Ред.). Але банк не приймає факсеміле, тільки особистий підпис в присутності працівника банку. Проте, як ми вже розуміємо, сліпонароджена  людина поставити такий підпис не може. От ми і наштовхуємось на проблему, коли потрібно писати доручення, тобто, ми стаємо дуже залежним від сторонньої допомоги, наприклад, коли потрібно зняти пенсію. Це викликає дуже багато різних незручностей. Треба йти писати доручення, завіряти його в нотаріуса, стояти в чергах. Це дуже тебе принижує і затягує в часі. Проте, є вихід – це просте користування банкоматом, яке зараз неможливе без сторонньої допомоги для людей з вадами зору. За кордоном всі люди, які зовсім не бачать, вільно можуть користуватись банкоматом і без сторонньої допомоги зняти ту суму, яка їм потрібна. В Україні ця проблема не те що не вирішена, вона навіть не розглядається. Це одна з моїх багатьох мрій, яку б хотілося впровадити спочатку у Львові, а потім і в іншим містах України.

Читайте також: Чого бракує людям з інвалідністю у Львові? 7 ідей та пропозицій

Віктор Гальчинський, прес-секретар ПАТ «Кредобанк»:

«Попередні експерименти з озвученням банкоматів, на жаль, не прижилися»

Хочу звернути увагу на те, що всі сучасні банкомати обладнані шрифтом Брайля. Особливі позначки на дотик є біля щілини видачі грошей,  чеків, тощо. Ми розуміємо, що, на жаль, це повністю не дасть змоги користуватись послугами людям з глибокими вадами зору, хіба що слабозорим. Тим, хто повністю не бачить, це буде важко, адже вони не знають самого сценарію, як це робити. Тому це є проблемою. Бизько 9-ти років  тому були експерименти озвучення деяких банкоматів, але ці проекти із озвученням, на жаль, не прижилися. На сьогодні людині, яка не бачить, справді простіше прибути до відділення  і фахівці їй у всьому допоможуть.  

Олексій Столяров, керівник роздрібного бізнесу «VS Bank»:

«Ця тема нам цікава, ми вже відправили запит до виробника банкоматів»

Клавіатури зі шрифтом Брайля, звісно, слабозорим людям недостатньо, а озвучених банкоматів у Львові просто немає. Після вашого запиту зараз ми з’ясовуємо з виробником, наскільки дорого буде придбати подібний банкомат і як та у який термін це можна зробити. Відповіді ми ще не отримали, потрібно зачекати кілька днів.  Хочу сказати, що це популярний британський виробник банкоматів, проте, ми не маємо інформації, чи він вже має такі розробки. Якщо ліцензія є, то процес встановлення банкомату з озвученням для людей із вадами зору буде набагато швидшим. Якщо це нам доступно і дозволяє бюджет – ми це робимо. Навіть якщо це не так, ми все одно готові реалізувати  такий запит у рамках соціального  проекту. Тому нашим наступним кроком буде зустріч із незрячими, які б нам підказали, де краще встановити цей банкомат.

Довідка. Яким має бути процес озвучення банкоматів: на банкомат інсталюється спеціальна звукова програма і робиться вивід для навушників. Ці навушники можуть висіти безпосередньо на банкоматі, або кожен незрячий буде носити ці навушники з собою.

Підготувала Оксана Матійків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!