У Львові на Білогорщі помітили лосів

9732 0
Ці тварини на зиму групуються у стадо, перезимовують у заболочених, віддалених місцях, живляться галуззям.
Фото:greenpost.ua

Фото:greenpost.ua

У Львові у заказнику торфовище Білогорща живуть лосі. Львів’янин, що живе неподалік, відзняв пару тварин на відео.

Старший науковий співробітник інституту екології Карпат Тарас Башта у коментарі Тvoemisto.tv розповів, що переважно лосі живуть на Поліссі. А декілька десятків років тому значна популяція була й поблизу Львова, згодом їх стали помічати все менше.

«Років 50 тому їх було більше у районі Львова і південніше. На Білогорщі вони навряд чи будуть цілий рік. Ця територія – радше місце відпочинку, там вони знаходять корм, ховаються в лісі. Вони можуть долати далекі відстані, їх і в Карпатах бачили. Цілком можливо, що вони звідкись прийшли, можливо пройшли вздовж Розточчя, з польської частини або з Полісся на Південь», – каже Тарас Башта.

Він додає, що переважно ці тварини на зиму групуються у стадо, перезимовують у заболочених, віддалених місцях, живляться галуззям.

Дослідник також додає, що на Білогорщі є десятки особливих видів тварин і птахів, зокрема кажани, сови, дятли. Вони селяться в дубових лісах заказника.

У 2017 році лосів занесли до Червоної книги України. Полювати на цю тварину заборонено. 

Раніше у Львові вже зустрічали лосів серед міської забудови. У 2019 році мешканці вул. Луцької виявили пораненого лося на своєму подвір’ї. А у 2013 році лося помітили у районі вулиці Варшавської.

Нагадаємо, цього року у Львові встановили межі єдиного в Україні торфового заказника «Торфовище Білогорща», який розташований у Залізничному районі Львова. У 2019 році Львівська обласна рада проголосувала за включення «Торфовище Білогорща» у перелік заповідних об’єктів Львівської області. Природно-заповідний об’єкт створили для збереження унікальних торфово-болотних комплексів на Головному Європейському вододілі з найглибшим урегіоні заляганням покладів торфу.

Раніше на території Білогорщі створили ландшафтний заказник місцевого значення «Торфосховище Білогорща». Заказник охоплює територію 58,8 га. Тут розташовані унікальні торфово-болотні комплекси. За результатами досліджень фахівців львівських наукових установ, тут ростууть 42 види рідкісних рослин та зафіксовані місця поширення 25 видів тварин. Створення заказника на Білогорщі зініціювали самі львів’яни ще декілька років тому, зареєструвавши відповідну петицію. У 2017 році його погодили у Міністерстві екології та природних ресурсів.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!