У Львові на Підзамче облаштували дворик. Фото

3972 0
Цього тижня у Львові Інститут міста представив відновлений дворик у рамках проекту «Ревіталізація Підзамче». Двір будинку, розташованого за адресою вулиця Богдана Хмельницького 105-105а, відновлювали протягом 6 місяців, загальна вартість виконаних робіт понад 150 тис грн.
фото: city-institute.org

фото: city-institute.org

У 2014 році цей двір став фаворитом відбору до участі у проекті, оскільки мешканці організували у ньому сад і доглядали його багато років. Проте вистачало і типових проблем, які притаманні дворам центральної частини міста: будівельне сміття, доступ сторонніх осіб, заміна мощення підручними засобами та проблеми із водовідведенням, інформує Інститут міста.

Автори проекту облаштування двору – архітектори Андрій Шуляр, Наталія Мисак та Матвій Дух -  змінювали основну ідею кілька разів, оскільки мешканці були дуже активними під час обговорень та пропонували безліч власних варіантів наповнення двору.

На фото: дворик до реконструкції

 

На фото: дворик після облаштування

«Подвір’я на вул. Богдана Хмельницького належить до двох будинків – п’яти- та одноповерхового. Ці різні за характером будівлі пропонували свої окремі види середовища. Тож основна ідея проекту – надання ідентичності простору між цими двома будинками. Багатоквартирний будинок розглядається як міська форма житла, в той час як одноповерховий носить характер садиби у сільській місцевості. Таким чином, поєднання та, водночас, протиставлення цих двох різних ідентичностей у обмеженому просторі і стало лейтмотивом для основної ідеї дизайну. На жаль, її вдалось реалізувати лише у мощенні. Натомість розташування елементів наповнення двору кілька разів змінювали. Та незмінним залишилось їх призначення: об’єднувати мешканців, спонукати до спільного дозвілля, стирати межі між поколіннями. Всі елементи спільного користування, такі як гойдалка, тенісний та шаховий стіл придатні як для дітей, так і для дорослих. Дитячий будиночок на дереві не спонукає дитину до одноманітної забави, а пропонує їй самій придумати для себе щораз іншу пригоду» - каже  Андрій Шуляр, архітектор проекту.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!