У Львові на вулиці Стефаника пропонують встановити пам'ятник Борису Возницькому

2285 0
Також іменем мистецтвознавця пропонують назвати сквер, що є навпроти картинної галереї, на вулиці Стефаника у Львові.
Фото: День

Фото: День

У Львові пропонують встановити пам’ятник українському мистецтвознавцю та директору Львівської галереї мистецтв, Борису Возницькому. Також його іменем пропонують назвати сквер, що навпроти картинної галереї, на вулиці Стефаника у Львові. Таке звернення сьогодні, 17 червня, під час засідання Львівської міської ради запропонував до розгляду депутат ЛМР Руслан Кошулинський, який є представником фракції «Свобода».

Читайте також: Рятівник шедеврів. Чим львів'яни завдячують Борису Возницькому

«Звертаємось, аби назвати невеличкий сквер, навпроти картинної галереї у Львові, іменем нашого видатного земляка Бориса Возницького і поставити там пам’ятник. Поставте, то є принципи. Просто згадайте Золочівський, Одеський замки, музей Пінзеля і 60 тисяч збережених творів мистецтв. Він – людина прізвище, якої буде постійне у Львові», – сказав депутат.

Довідково

Борис Возницький народився у 1926 році, а помер у 2012-му в автокатастрофі між селами Куровичі та Печенія Золочівського району Львівської області. Він був членом Національної спілки художників і керував секцією критики і мистецтвознавства. Він закінчив львівське училище імені Труша, а подальшу мистецьку освіту здобував у тодішньому Ленінграді – в Академії мистецтв. За 50 років, що Борис Возницький очолював Галерею мистецтв, кількість експонатів у ній зросла із 11 до 60 тисяч. Лише у 60-х роках, кажуть, керівник галереї та його підлеглі привезли до Львова 12 тисяч різних експонатів, що оцінюють тепер у 4 млрд доларів, а загалом, за словами самого Бориса Возницького, Галерея надбала експонатів на 17 мільярдів євро.

Борис Возницький відкрив Україні та світові генія скульптури Іоана Георга Пінзеля, понівечені і викинуті з храмів скульптури якого він рятував по галицьких селах у 60-х – 70-х роках минулого століття. У 21-му столітті ці скульптури експонували у паризькому Луврі та у Відні.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!