У Львові освятили пам’ятник депортованим з Польщі українцям

2129 0
Відкриття пам’ятника відбудеться навесні наступного року, присвячене 75-й річниці акції «Вісла».

27 грудня у Львові відбулося освячення меморіалу депортованим українцям з території Закерзоння у 1944-1945 роках. Пам’ятник встановлений на перехресті вулиць Свєнціцького – Севери – Стуса.

Пам’ятний знак встановлений у вигляді вирваного з корінням дерева, на якому вписані назви сіл, звідки виселяли українців та де були жертви. Йдеться про українців, що проживали на землях, які входять до складу Польщі. Зокрема, це території Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Любачівщини та Холмщини.

У 1944 – 1946 роках з етнічних земель було депортовано понад 482 тисячі українців, які були корінними мешканцями. Така «евакуація на добровільних засадах» супроводжувалась тотальною дискримінацією, грабежами, терором, в тому числі масовими вбивствами українців. Депортація у 1944−1951 роках з українських етнічних територій сучасної Польщі як до УРСР, так і в ході акції «Вісла» (1947 р.) приблизно 670 тисяч українців

Кошти на спорудження пам’ятника збирали понад 5 років. Його відкриття планують навесні наступного року, присвяченому 75-й річниці з дня проведення акції «Вісла».

Нагадаємо, роботи зі встановлення пам'ятника планували завершити ще у грудні 2018 року. Згідно з проєктом, крім самого пам'ятника, тут мають встановити чотири лавки, два смітника та освітити територію.

Фото зі сторінок Ярослава Данила, Соломії Риботицької 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!