У Львові оцифрують колекцію Дому Франка

3178 0
Під час реалізації проєкту буде відреставровано 116 музейних предметів, оцифровано 1200 одиниць зберігання й удоступнено онлайн у цифровій базі даних.
Фото: Дім Франка

Фото: Дім Франка

У Львові в межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» оцифрують архіви Дому Франка. Це спільний проєкт з Інститутом франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка і за підтримки Українського культурного фонду. У планах реставрація, оцифрування та онлайн-презентація фондових колекцій. 

Джерело: Дім Франка

«Колекція Дому Франка нараховує приблизно 35 тисяч одиниць зберігання. В умовах воєнного стану, коли найцінніші експонати зберігаються у фондосховищі, ми зацікавлені в їхньому удоступненні хоча б у цифровому форматі. Для цього вже певний час триває робота над оцифровуванням музейної колекції», – йдеться у повідомленні музею.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Дім Франка 

У виборі предметів для первинного корпусу цифрових колекцій увагу зосередять на чотирьох тематичних блоках:

  • Франкові ювілеї (25-літній та 40-літній ювілеї творчості);
  • вершинні твори Івана Франка: створення, інтерпретація, реактуалізація («Захар Беркут», «Украдене щастя», «Мойсей», «Іван Вишенський», «Лис Микита»);
  • Франкове коло сучасників;
  • книжкова франкіана

Під час реалізації проєкту планують відреставрувати 116 музейних предметів, оцифровати 1200 одиниць зберігання й удоступнити онлайн у цифровій базі даних на оновленому вебпорталі Музею та у форматі виставкового проєкту й друкованого каталогу, а також зреалізовано програму супровідних науково-освітніх та інформаційних заходів. 

Нагадаємо, що у Хорватії в місті Ловрані де у 1909 році відпочивав Іван Франко, встановили пам’ятник поету. Його розробили львів’яни.

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!