У Львові перевірили якість рюкзаків, зошитів та шкільної форми

1908 0
Експерти Львівстандартметрології перед 1 вересня вирішили протестувати шкільну форму, ранці та інше приладдя. Наразі товари для лабораторної перевірки взяли лише від українських виробників. У підсумку жодних відхилень від стандартів не виявили.
Фото: ogo.ua

Фото: ogo.ua

Шкільні форми фахівці стандартметрології протестували на правдивість задекларованого складу тканини, а також на її міцність і якість пофарбування. Склад тканини в лабораторії радять перевіряти і на фабричному маркуванні, і на дотик. Синтетика на руку завжди буде жорсткіша і більш гладка, наголосила інженер лабораторії ДП «Львівстандартметрологія» Любов Кривуля, пише ZAXID.NET

Окрім цього, за її словами, дуже важливо, чи якісно пофарбована форма, у якій дитина ходитиме щодня. «Переконатись у стійкості фарби можна навіть під час покупки форми. Треба взяти біленьку тканину чи хустинку, якщо фарба залишиться на цій хустинці чи тканині, яку ви взяли, – це вказує на погане пофарбування», – зазначила Любов Кривуля.

А от витривалість шкільного рюкзака в лабораторії випробовують вагою. Сім кілограмів у нього закладають на п’ять днів і тримають підвішеним на перекладині. Увесь цей час спостерігають за виробом – чи витримають лямки і дно рюкзака. Про це розповів заступник начальника лабораторії ДП «Львівстандартметрологія» Олександр Белущенко.

Що ж до учнівських зошитів, то в них фахівці контролюють щільність паперу – аби сторінки не просвічувалися і крізь них не пробивалось чорнило. Наступна позиція – колір сторінок. Він не повинен бути разюче білим, але також і не сірим. А спеціальним приладом перевіряють ширину лінійок і полів, бо це також впливає на зір школяра, зазначили в лабораторії.

Фарби для малювання і пластилін у лаборантів – на особливому контролі, бо за державними стандартами вимоги до них, як до харчів. Тож це приладдя завжди перевіряють на токсичність і мікробіологічний склад. «Раніше траплялось, що були проблеми з мікробіологією. Знаходили там кишкову паличку і навіть були пліснява та дріжджі. Знайшли і причину цих порушень. Це була неякісна вода, можливо, навіть технічна», – розповів Олександр Белущенко.

Натомість цього разу внаслідок перевірки відхилень від стандартів не виявили в жодному з товарів. Зазвичай на державну експертизу свою продукцію надсилають самі ж виробники, аби отримати сертифікат якості. Хоча трапляються звернення і від скаржників. Однак приватна експертиза платна і коштує від 300 до 1000 грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!