У Львові погодили створення інвестиційного проєкту мистецької книгарні на Гнатюка

1348 0
Тут має бути книгарня з читацьким залом, коворкінгом та конференц-залом.
Фото: Вікторія Савіцька

Фото: Вікторія Савіцька

У Львові, у приміщенні пам'ятки архітектури, де раніше були залізничні каси на Гнатюка, планують облаштувати книгарню з читацьким залом, коворкінгом та конференц-залом. Інвестора для втілення проєкту планують шукати на конкурсі.

Сьогодні, 25 листопада, під час сесійного засідання Львівської міської ради депутати підтримали ухвалу про затвердження інвестиційного проекту «Створення книгарні з читацьким залом та мистецькими елементами на вул. Академіка В. Гнатюка, 20-22».

Простір має запрацювати упродовж двох років від дати підписання інвестиційного договору.  Розмір інвестицій має бути не меншим, ніж 5 мілйьонів гривень.

Читайте також: Восени у Львові презентують проєкт, за яким змінять територію поблизу ЦУМу

Під час засідання депутати сперечались з міським головою стосовно умов інвестиційного конкурсу, які зачитав депутат від фракції «ЄС» Антін Борковський.

«Переможець перш за все визначається за критеріями відповідності інвестиційного проєкту до потреб міста та наукової спільноти. Не менше 50% книг у книгарні повинні бути філософської культорологічної, політологічної, релігійної тематики природничих та точних наук. Це має бути змагання інтелектуальних пропозицій, а не коштів, тому розмір інвестиційного внеску не є визначальним при виборі інвестора», – зазначив депутат.

Окрім цього, каже депутат, потенційний інвестор має надати цілісну концепцію підтримки Українського наукового книговидання і книгорозповсюдження, що містить програму співпраці з видавництвами.

Вислухавши такі правки, міський голова Андрій Садовий зазначив, що тепер йдеться не про інвестиційний конкурс, а про проєкт, який би мало втілити місто, бо з такими правками ця ідея не буде привабливою для інвестора.

«Це вже не інвестиційний проєкт. Інвестиційний проєкт – це коли людина вкладає кошти і має прибуток. А те, що ви пропонуєте, то це має робити міська рада», – зазначив він.

Утім питання таки поставили на голосування. Ухвалу підтримали 39 депутатів, утім правки щодо інвестиційного конкурсу ще допрацьовуватимуть комісії.

Читайте також: «Сліпі не можуть жити серед сліпих». Репортаж з аварійного будинку для незрячих

Нагадаємо, що у квітні цього року «Укрзалізниця» звільнила орендоване приміщення першого поверху у будинку на вулиці Гнатюка, 20. Там ще з радянських часів працювали залізничні каси. Приміщення першого поверху мають площу понад 380 метрів квадратних. Право власності на них Львівська міська рада зареєструвала у 2019 році.

Будинок Ґрюнера на вулиці Гнатюка №20-22 збудували у 1911 році. Львів’яни Якуб і Клара Ґрюнери отримавши дозвіл на будівництво нової кам’яниці, замовили проект у будівельному бюро Міхала Уляма. Фердинанд Касслер є автором проекту кам’яниці Ґрюнерів, пише Центр міської історії.

У листопаді 1911 року Ґрюнери отримали дозвіл на заселення чотириповерхового будинку. Будинок складався з житлових, торгівельних та інших громадських приміщень. У цоколі  були розміщені: 11 складських приміщень, 12 пивниць, 2 коридори; на партері – 3 крамниці, 1 склад, 2 брами-проїзди, кінематографічний заклад, що складався з двох залів, вкритого подвір'я, фронтових крамниць, сторожки з покоєм та з передпокоєм. На 1-му поверсі спереду був 1 зал, 11 санвузлів та 2 коридори; на 2-му-4-му поверхах – по 20 покоїв, по 4 передпокої, по 4 кухні, по 4 лазнички і по 4 комірки. З тилу кам'яниці був запроектований невеликий сад з геометрично розпланованими клумбами. У 1929 році в будинку був влаштований електричний ліфт.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!