У Львові презентували виставку старовинних плащаниць

835 0
На виставці можна буде оглянути приватні ікони митрополита Андрея Шептицького
Фото: лода

Фото: лода

У четвер, 25 квітня, у храмі священномученика Климентія Шептицького УГКЦ та в музеї Митрополита Андрея Шептицького відбулось відкриття виставки старовинних плащаниць з галицьких храмів. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Виставили 14 плащаниць, які віднайшов у різних куточках Львівщини настоятель храму та директор музею Митрополита Андрея Шептицького о.д-р. Севастьян Дмитрух та 17 кованих хрестів Олега Боньковського.

Також на виставці можна буде оглянути приватні ікони митрополита Андрея Шептицького та греко-католицьких владик, копії ікон, авторства Андрея Шептицького, які дивом збереглися у підпільних монастирях, а також давні твори європейських митців, які отець роками збирає, купує та привозить до України.

Читайте також: Які виставки варто відвідати у Львові в квітні

Виставка присвячена воїнам, які захищають Україну та які віддали своє життя за нашу державу і має на меті об’єднати людей доброї волі разом з родинами захисників, щоб підтримати в цей нелегкий час. 

Нагадаємо, що у пам’ять про Народного художника України Мирослава Отковича у Львівському палаці мистецтв відкрили виставковий проєкт «Хліб наш насущний». 

Для довідки

Храм Блаженного о. Климентія Шептицького діє у колишньому костелі св. Казимира. У храмі почергово експонують сакральні експонати – дивом вцілілі старовинні ікони, хрести тощо.

В приміщенні поруч знаходиться унікальний Музей Митрополита Андрея Шептицького, який офіційно відкрили 29 серпня 2020 року. У музеї можна оглянути особисті речі глави церкви, дізнатись про його життя, посвяту у монахи, духовне служіння. Музей унікальний тим, що протягом підпілля УГКЦ монахам і мирянам вдалося зберегти особисті речі Митрополита. В експозиції музею – понад 500 особистих речей Митрополита, його брата Климентія та родини Шептицьких-Фредрів. Серед них – ікони, картини, скульптури, давні книги, предмети вжитку Андрея Шептицького, його печатки з гербом, одяг. Колекцію близько 30 років збирав директор музею, знаний фахівець сакрального мистецтва у Львові отець д-р Севастьян Дмитрух. Зібрані ним речі вважають найбільшою збіркою особистих речей Андрея Шептицького.

Фото: Львівська ОВА

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!