У Львові презентують світову прем’єру опери «Лис Микита»

6609 1
За Франком, звірі відображають людське суспільство, а дитяча казка із розважальним сюжетом показує гострі та актуальні нині питання.

У Львові відбудеться світова прем’єра опери українського композитора Івана Небесного «Лис Микита» за однойменною поемою Івана Франка. Як цілісне дійство, вона поєднає в собі і веселий сюжет, і драматичний підтекст та підходить для сімейного перегляду. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомляє музикознавиця Стефанія Олійник.

«У класичній опері є здебільшого два жанри: серйозна і комедійна опера. Однак Моцарт, наприклад, відзначився тим, що поєднав ці жанри, назвавши свого «Дон Жуана» «веселою драмою» або комедією із серйозним кінцем. Він перший, хто діяв не за шаблоном. А опера «Лис Микита» – це взагалі унікальна казка, бо вона для дітей і дорослих, смішна і водночас містить серйозну мораль», – каже вона.

За Франком, звірі відображають людське суспільство, а дитяча казка із розважальним сюжетом показує гострі та актуальні нині питання. На цьому роблять і акцент солісти опери. Вони всі виглядають дуже веселими, але, якщо копнути глибше, то все про суспільство: заздрість, лицемірство, підлабузництво, корупцію. Як розповідає дослідниця творчості Франка Наталія Тихолоз, усі персонажі дотримуються лише одного закону – закону боротьби за виживання. І ця боротьба стосується не лише звірів, а проєктується на людське суспільство.

Читайте також: Львів у минулому і тепер. Раритетні фото оперного театру

«База – це, звісно, казка Івана Франка, але в мене виникли паралелі з Орвелом та його «Колгоспом тварин», в якому автор передавав суспільні негаразди та людські слабкості через взаємини між свійськими тваринами. Насправді, Франко зробив це на сто років раніше, тільки в нього йдеться про диких тварин», – додає медіаексперт та культурний менеджер Мирослав Откович.

Написання лібрето опери належить Василю Вовкуну, це, за його словами, лише третя сучасна українська вистава, створена за незалежної України. Музику створив композитор Іван Небесний. Аби підкреслити, що це саме українська національна опера, митці вирішили використати українські народні інструменти, зокрема бандуру, цимбали й трембіту.

«Василь Вовкун, плануючи свій український прорив, запросив мене до співпраці і ми працювали з ним два роки: думали й фантазували. Для нас поєднання українських інструментів із симфонічним оркестром стало дуже природнім. І я радий, що відсоток створення українського продукту зростає», – розповідає Іван Небесний. 

Читайте також: Львів’янам показали оновлений проект реконструкції фонтану перед Оперним. Візуалізація

Найкраще опера підійде для дітей шкільного віку – від 8 років і більше. Також вона містить в собі чимало цікавих підходів щодо сценографії. Окрім традиційних українських інструментів, в опері використають сучасні технології 3D-проекції та світла, яскраві маски та костюми з використанням еко-хутра.  

Додамо, що опера «Лис Микита» присвячена 130-річчю виходу казки Івана Франка, яку він написав для своїх дітей. У підготовці до прем’єри опери відбулася співпраця митців із Домом-музеєм Франка у Львові. уперше оперу «Лис Микита» покажуть у Львівському Національному Академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької у п’ятницю, 21 лютого, о 18:00. Квитки можна придбати за посиланням.

Ольга Коваль

Фото надали у Львівській опері

 

Читайте також:
23 Лютого, 2020 18:01
Василь Незабутнє араження і фантастичне опісля прегляду :)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!