У Львові прооперували дитину з рідкісним синдромом П’єра-Робена

857 0
Синдром П‘єра Робена зустрічається з частотою один випадок на 10 – 30 тисяч новонароджених.
Умовне фото

Умовне фото

Дівчинка із Закарпаття Емілія народилася з синдромом П’єра-Робена та розщілиною м’якого і твердого піднебіння. Хірурги львівського Охматдиту успішно прооперували дитину та нормалізували її стан. Про це повідомили у пресслужбі медзакладу.

«Ситуація була дуже складна»: мультидисциплінарна команда лікарів Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» провела успішне операційне втручання та подальше лікування, яке тривало понад рік, маленькій Емілії з рідкісним синдромом П’єра-Робена та розщілиною м’якого і твердого піднебіння», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що сім’я приїхала до Львова із Закарпаття одразу після народження Емілії задля лікування щелепно-лицевої вади. Синдром П‘єра Робена зустрічається з частотою один випадок на 10 – 30 тисяч новонароджених. Такі вади спричиняють асфікцію у дитини. Лікарі вирішили встановити маляті трахеостому задля кращого і легшого дихання.

«У дітей з таким діагнозом є порушення ковтання. Відтак, вони можуть 1-2 раз ковтнути добре, а на наступний раз рідина чи їжа потрапляє у дихальні шляхи. Коли це відбувається, то розвивається аспіраційна пневмонія. Дитина була у реанімації на ШВЛ, бо поступила у вкрай важкому стані. Ми ліквідували цей аспіраційний синдром (наявність їжі у дихальних шляхах). Потім дитина їла тільки через назогастральний зонд – трубку, що ставлять у шлунок через ніс. З цією трубкою вона прожила 10 місяців», – розповів торакальний хірург Олег Ленів.

Емілії у 9 місяців провели успішну операцію по закриттю розщілини піднебіння. Через два місяці після операції дитину поступово деканюлювали, тобто забрали трахеостомічну трубку. Надалі Емілія буде під постійним спостереженням лікарів.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!