У Львові пропонують зробити сесії облради загальнодоступними

1799 0
Львівську обласну раду просять змінити Регламент, аби всі громадяни могли відвідувати сесії облради.
фото: lvbs.com.ua, dailylviv.com, www.oblrada.lviv.ua

фото: lvbs.com.ua, dailylviv.com, www.oblrada.lviv.ua

Випускники програми «Ефективне управління» (Good Governance) Українського католицького університету ініціюють зміни та доповнення до Регламенту Львівської обласної ради щодо відкритого доступу громадян до сесій облради. Таку пропозицію викладено у листі, який ініціативна група надіслала на адресу голови Львівської облради Петра Колодія, постійним депутатським комісіям і депутатам.

У своєму зверненні автори закликають орган місцевого самоврядування внести проект із відповідними змінами до Регламенту на розгляд найближчої сесії, а відтак привести його у відповідність до чинного законодавства та забезпечити право кожного громадянина на участь у місцевому самоврядуванні.

Читайте також: 7 тез Блаженнішого Любомира Гузара про те, як будувати рідну хату

«Відповідно до частини 16 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та частини 4 статті 3 Закону України «Про доступ до публічної інформації», сесії ради проводять гласно з забезпеченням права кожного бути присутнім на них, окрім випадків, передбачених законодавством, – йдеться у листі. – На жаль, відповідні законодавчі норми відкритого доступу громадян не закріплено у Регламенті Львівської обласної ради VІ скликання. Це призводить до порушення права кожного громадянина бути присутнім на засіданнях обласної ради та її органів, що траплялося неодноразово».

Таким чином, констатують автори звернення, громадяни фактично не мають можливості реалізувати своє законодавчо закріплене право відкритого доступу до сесій Львівської обласної ради та її органів. На думку, авторів листа, це порушує низку конституційних норм і законів України щодо участі кожного громадянина у місцевому самоврядуванні та вирішенні місцевих питань, а також громадянські права на інформацію та доступ до публічної інформації.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!