У Львові радянську мозаїку закрили банером. Чи планують її зберегти

936 0
На будівлі розміщене мозаїчне панно «Дружба українського і російського народів».

Мозаїчне панно радянського періоду, що на фасаді будинку на просп. Чорновола, 59, закрили рекламним банером. У четвер, 25 квітня, у мерії відбулось перше засідання робочої групи з питань збереження мозаїчних творів на території Львова, де обговорили питання щодо подальшої долі цієї мозаїки. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

На будівлі розміщене мозаїчне панно «Дружба українського і російського народів», що символізує спільну історію двох народів у розбудові радянської держави.

Більшістю голосів погодили демонтаж мозаїки з фасаду будівлі за умови перенесення її до музею для експонування. Оскільки процес перенесення потребує складних технологічних рішень, робоча група рекомендувала до моменту, поки не буде розроблений відповідний проєкт, залишити мозаїку, закривши її банером, або іншими конструкціями, відповідно до погодженого проєкту опорядження фасаду.

Читайте також: Нам потрібні конкретні правила гри. Чому у Львові знищили мозаїку на магазині «Океан»

Керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова додала, що ці роботи мають бути виконані за кошт власників будівлі. Місце перенесення мозаїки буде визначене відповідним проєктом. За рекомендацією робочої групи, розглядатиметься можливість розміщення панно у музеї «Територія терору».

Зазначимо, що будівлю на просп. В. Чорновола, 59 планують реконструювати. Зокрема, там мають відновити фасад та надбудувати офісні приміщення. Містобудівні умови та обмеження ПП «Вест-грант» отримала у 2021 році, де було обумовлено збереження мозаїки на фасаді. Тепер проєкт мають відкорегувати в частині закриття мозаїки банером чи іншими конструкціями до моменту демонтажу та перенесення. 

Нагадаємо, що ще у 2020 році Український інститут національної пам’яті хотів звернутись до Львівської міськради з проханням демонтувати мозаїку на фасаді колишнього будинку побуту «Ювілейний» на проспекті Чорновола 59. 

Фото: Твоє місто

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!