У Львові реставрують карету львівських архієпископів 18-го століття. Фоторепортаж

2450 0
Карету можна буде побачити у бароковій залі Музею етнографії та художнього промислу.
Фото: Музей етнографії та художнього промислу

Фото: Музей етнографії та художнього промислу

У Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, що проспекті Свободи, 15, реставрують карету львівських архієпископів XVIII ст.

Із 1951 року карета львівських архієпископів була у фойє будівлі колишньої Галицької ощадної каси – нової домівки Музею етнографії та художнього промислу.

Карету міському промисловому музеєві (1874 – 1939 рр.) подарував відомий колекціонер, меценат, природознавець, засновник Природознавчого музею у Львові, галицький політичний діяч Володимир Дідушицький (1825 – 1899 рр).

Тіло карети, чи як ще його називають – «люлька», декороване вишуканою різьбою, золоченням та розписами. Проте усе це неймовірне оздоблення за 300 років неначе вкрив темний фільтр, зробивши його невидимим.

70 років вона стояла у фойє музею. У жовтні 2020 року для цієї пам’ятки, вага якої становить 1,5 тонни, визначили нове місце – центр постійної експозиції зали бароко.

У музеї тепер працюють над тим, щоб повернути карету до первісного автентичного вигляду. Реставрацію виконують Ірина Резніченко та Дмитро Рижий, які  повертали до експозиційного життя фігурку мавра (XVIII ст., Венеція), скриню XVIII ст., свічник фабрики Івана Левинського поч. ХХ ст.

Фото музею

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!