У Львові реставрують унікальні скульптури з колишнього монастиря Домініканців

2103 0
Проєкт реставрації розпочали в Львівській політехніці.
фото: ну лп

фото: ну лп

У Львові на кафедрі архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки розпочали проєкт із реставрації унікальних скульптур, що походять з колишнього монастиря оо. Домініканців у містечку Підкамені. Про це повідомили в пресслужбі університету.

Скульптури первісно перебували у верхній частині костельної дзвіниці, на її наріжниках, як мистецько-композиційне доповнення шоломовидного барокового завершення. Це були чотири фігури святих: Св. Домініка, Св. Вінцента Ферарського, Св. Томи Аквінського та Св. Яцека Одровонжа. Скульптури виконані в унікальній бароковій техніці. Спочатку фігури було вирізьблено з клеєної брили деревини, а згодом на делікатно вирізьблене дерев’яне тіло накладено оболонку з тонких мідних аркушів. Мідні аркуші вирізали індивідуальної величини та конфігурації для кожної частинки скульптури. Кожен такий аркуш прибивали до дерев’яного тіла цвяшками, паралельно надаючи йому потрібну скульптурну форму за допомогою окуття.

У 2023 році спеціалісти кафедри Львівської політехніки виконали фотограмметричні обміри скульптур та провели перші санаційно-консерваційні роботи. Розроблено програму дослідницьких та проєктних робіт. Проєкт виконують у партнерстві кафедри архітектури та реставрації і громадської організації «Центр реставраційних досліджень», його реалізація передбачає експериментальні дослідницькі та консерваційні роботи на одній найкраще збереженій скульптурі – Святого Домініка.

Згодом планують перенести отриманий досвід та вивірену методику консервації на інші скульптури.

Фото: НУ ЛП

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!