У Львові розпочали реставрацію чотирьох унікальних вітражів. Фото

1732 0
Виконує реставрацію Марія Шумська-Барвінок.
фото: лмр

фото: лмр

У будинку на пл. Соборній, 7, де нині розташований Львівський апеляційний суд, розпочали реставрувати чотири унікальні вітражі, виготовлені у майстерні Станіслава-Габріеля Желенського у 1914 році. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

«Будинок на пл. Соборній, 7 збудований у 1913−1914 роках за проєктом архітектора Міхала Лужецького, і саме тоді ж були зроблені вітражі. Відзначу, що ця будівля будувалася як готель, і щоб закрити непривабливий вигляд у двір, у таких будинках ставили вітражі. Для вітражів розробляли проєкт і замовляли їх виготовлення у фахових фірм. Ці вітражі унікальні, бо більше ніде таких немає. Вони зроблені за індивідуальним проектом», – каже керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Виконує реставрацію Марія Шумська-Барвінок. За її словами, повністю їх мають завершити у першій половині грудня.

«На сьогодні стан вітражів тяжкий. Їм більше ніж 100 років. І хоча вони вистояли стільки часу, та за цей таки час вони «поплили» – це коли від вертикальної площини іде вигин у ту чи іншу сторону. Тут вигинів дуже багато, є навіть відхилення на 6 см. Зараз ми акуратно знімаємо вітражі і доправляємо їх у майстерню. Там будемо чисти, ремонтувати, підклеювати і укріплювати. Максимально автентичного, що можливо, залишимо», – додає вона.

Завершити реставрацію планують у першій половині грудня. Фінансує роботи інститут Polonikа, на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР в межах проекту «Спільна спадщина».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!