У Львові цінні мозаїки позначать емблемою «Блакитний щит»

760 0
Йдеться про мозаїки, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини.
фото: юрій волощак

фото: юрій волощак

У Львові мозаїчні твори позначать міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит». Йдеться про мозаїки, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини. Відповідне рішення сьогодні, 6 жовтня, затвердив виконком міськради.

На цій емблемі, яку у Львові вже використовують, розміщено напис «Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом». Як зазначила керуюча справами виконкому, в.о.начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва, таке міжнародне ознакування підсилить інформування і власників будівель з панно, і громадськості загалом про цінність мозаїчних творів.

Читайте також: Нам потрібні конкретні правила гри. Чому у Львові знищили мозаїку на магазині «Океан»

«Тепер потрібно передбачити кошти та замовити ці знаки. Про те, коли їх фізично почнуть розміщувати на мозаїках, повідомимо додатково», – додала Наталія Алєксєєва.

Також сьогодні на засіданні виконкому перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко доручив повторно скерувати звернення до Міністерства культури та інформаційної політики щодо необхідності збільшення штрафів на руйнування пам’яток культури.

«Ці штрафи мають складати не 1 700 грн,  а 1 700 000 грн. Можливо, з сотого разу нас почують», – наголосив Андрій Москаленко.

Читайте також: Після знесення вілли «Люсія» у Львові пропонують захистити усі історичні об'єкти

Додамо, у 2019 році місто затвердило перелік цінних мозаїк на території Львова і закликало власників будівель, де вони розміщені,  докластися до збереження цих творів. На сьогодні, до цього переліку включено мозаїчні твори за 81 адресою, що розташовані на малих архітектурних формах, на фасадах та в інтер’єрах будинків. Однак, нещодавно стало відомо про знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2 у Львові. Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів. З цього приводу місто звернулося до правоохоронних органів. А мер Андрій Садовий скерував листи до Президента та Прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам'яток історії, архітектури та мистецтва, і до децентралізації повноважень у цій сфері.

Нагадаємо, у Львові на декількох мешканців відкрили адміністративні справи через зміну вигляду пам'яток місцевого значення. Відтак львів'яни отримали штрафи у розмірі 1700 грн кожен за заміну дерев'яних вікон на пластикові, прибудову до фасаду чи накриття та засклення відкритого балкону.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!