У Львові в парку невідомі знищили ікру жаб, які підлягають охороні

1205 0
Цей вид занесено до «Конвенції з охорони дикої флори й фауни та природного середовища існування в Європі».

До управління екології Львова надійшла інформація, що у парку «Залізна вода»у струмку біля озера невідомі знищили практично усі кладки ікри жаби трав'яної (Rana temporaria Linnaeus, 1758), вбивши, таким чином майже усе потомство жаб. Про це повідомили в управлінні. 

Як повідомив доцент Кафедра зоології ЛНУ ім. І.Франка, представник Львівської екологічної ради, Остап Решетило земноводні, або амфібії це тварини, які в умовах нашого клімату проявляють активність лише протягом теплої пори року: від ранньої весни до пізньої осені.

«Взимку вони впадають у стан заціпеніння і жодної активності не проявляють. Навесні першими з'являються найчисельніші з наших видів - ропуха звичайна і жаба трав'яна, які відкладають ікру у водоймах (ставках, озерах, калюжах, ровах тощо)», зазначив він. 

Читайте також: У Домівці врятованих тварин лелека, яку виходили з пташеняти, звила гніздо

Земноводні є доволі вразливими тваринами з позиції залежності від екологічних умов: кліматичних, біотичних і, що найактуальніше за умов урболандшафту, антропічних, адже фактор людського турбування є доволі істотним. Він найчастіше проявляється у вигляді трансформації і знищення оселищ, найчастіше саме репродуктивних водойм, фрагментації міграційних шляхів земноводних, якими вони переміщуються між різними локаціями протягом сезону, внаслідок чого часто гинуть під колесами автотранспорту на дорогах, а також масової загибелі на тих стадіях розвитку, які є найвразливішими: ікра, пуголовки, метаморфи (молоді амфібії, які вперше покинули водойму).

Фото до пошкодження

Фото після пошкодження

Відтак, в управлінні закликали мешканців берегти земноводних в тому числі на ранніх життєвих стадіях, адже пошкодження будь-якої зі стадій розвитку тварини розриває всю послідовність життєвого циклу і відтак підриває життєздатність всієї популяції.

Там застерегли, що за порушення вимог ст. 90, част. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачена адміністративна відповідальність.

Додамо, якщо Ви стали свідком жорстокого поводження з тваринами чи порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, звертайтесь у поліцію, за телефоном 102 для встановлення особи та на Гарячу лінію міста Львова.

Для довідки

Жаба трав'яна (Rana temporaria) — земноводна тварина, один із представників роду бура жаба. Вид занесено до додатка III «Конвенції з охорони дикої флори й фауни та природного середовища існування в Європі» (категорія «види, що підлягають охороні») та до «Червоного Списку хребетних Міжнародного союзу охорони природи (МСОП)».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!