У Львові в підвалі будинку знайшли імовірні рештки млина XIII століття

2574 0
Вважають, що це млин, який князь Лев подарував Бертольду Штехеру.
Фото: Георгій Корнєєв/Facebook

Фото: Георгій Корнєєв/Facebook

У Львові в підвалі будинку на вул. Замарстинівській, 51 – Хімічній, 2 знайшли імовірні рештки млина, який є пам’яткою, ранішою за XV ст. Такі ж мають навіть не всі кам’яниці на площі Ринок, коментує Tvoemisto.tv головний спеціаліст-архітектор відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР Георгій Корнєєв.

«Під час реконструкції вулиці основа будівлі на вул. Замарстинівській, 51/Хімічній, 2 була порушена, що призвело до того що будинок визнано аварійним і відселено мешканців. Виникло подальше питання що з ним робити: демонтувати чи виводити зі аварійного стану», – пояснює архітектор.

Відтак, частина мешканців будинку щось зберігала в цих підвалах і вирішила надіслати листа в управління охорони історичного середовища щодо необхідності обстеження, так як бачили нехарактерну кам'яну кладку.

Читайте також: І стіни заговорили. На Вірменській знайшли кам’яницю, в якій жив король 

Рештки млина знайшли зовсім випадково, а припущення, що воно належить періоду XIII ст., виникло враховуючи картографічні матеріали та опис території, де був розташований сам млин, який подарували Штехеру. 

«За описом попередньо вважалось, що це якраз територія колишнього лако-фарбового заводу та кут Хімічної-Замарстинівської оскільки саме там один з потоків Полтви. Саме наявність такого типу кладки та те, що у період з XIII і до середини XIX ст. на картографічних матеріалах присутній тільки історичний млин та допоміжні споруди на цій ділянці, дає можливість припустити, що це і є рештки того млина», – додає Георгій. 

Подібного типу кладки є у підвалах кам'яниць середмістя чи культових спорудах, що беруть свій початок з часів середньовіччя, каже архітектор. 

Додамо, що управління охорони історичного середовища повторно проведе обстеження з істориками, реставраторами та археологами.

Довідково

Бертольд Штехер – перший відомий війт Львова за часів Лева I (бл. 1300 р.), він був першим відомим володарем Винників, німець за походженням. Він був серед засновників костела Марії Сніжної – одного з найдавніших храмів Львова. За свою працю на благо міста отримав в винагороду від Лева Даниловича млин Сільський Кут над Полтвою, на перехресті нинішніх вулиць Замарстинівської та Хімічної, озера та два невеликі маєтки в Малих Винниках та Підберізцях.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!