На правах реклами

У Львові в промзоні «Сигнівка» почали будівництво індустріального парку

2449 0
Індустріальний парк «Формація. Львів» – один із найбільших промислових проєктів Львова. Там планують розмістити понад 50 представників виробництв малого та середнього бізнесу, а також до 10 великих компаній. Працювати на території парку зможуть щонайменше 3600 осіб.

Девелопер Alterra Group розпочав створення ще одного масштабного проєкту у Львові. У четвер, 21 грудня, відбулося урочисте відкриття, присвячене початку будівництва індустріального парку «Формація. Львів». На честь цього на території відкрили перший арт-об’єкт – стелу. «Формація. Львів» стане першим індустріальним парком такого масштабу не лише у Львові, а й на Заході України. Місія нового проєкту – сприяти розвитку економіки та реалізації потенціалу України на світовому ринку, а також економічна трансформація від сировинної до індустріальної країни за рахунок створення умов для розвитку виробничих підприємств.

«Сьогодні є відчуття, що ми не знаємо, що нас очікує, але в нас є чітке бачення, що треба робити. Я глибоко переконаний, що саме розвиток підприємств є чи не єдиним для України ефективним способом підвищення конкурентоспроможності. Ми ставимо на меті уможливлення розвитку українських підприємств. Справжній розвиток не може відбуватися без інновацій, а вони створюються лише за співпраці трьох елементів: влади, бізнесу та системи освіти і науки. Ми бачимо індустріальний парк «Формація.Львів» як вузол всередині цих взаємозв’язків», – розповів засновник Alterra Group Дмитро Ковальчук.

Концепцію індустріального парку розробили спільно з Київською школою економіки, а Львівська міська рада представила проєкт у липні цього року. Після цього оголосили відкритий конкурс з вибору керуючої компанії. Переможцем стала ТОВ «Формація Сигнівка», яка буде займатися залученням приватних інвестицій і реалізацією проєкту. Вона належить до Alterra Group, відомої одразу за кількома проєктами комерційної нерухомості в Україні: PORT (Львів), Palo Alto (Київ), PROSTIR (Львів), Joule (Святопетрівське, Київська область) та JAM (с. Гостомель, Київська область).

«Ми дуже раді, що Good Governance Fund зміг фінансово підтримати проєкт. Ми віримо, що такі індустріальні парки мережуватимуть по всій країні. Родзинкою цього проєкту є те, що в центрі цієї бізнес-ідеї стоїть людина. Віримо, що цей захід продовжить тісну взаємодію українсько-британського дипломатичного «фронту», – зазначила координаторка програм посольства Великої Британії в Україні Світлана Яворська. 

Індустріальний парк «Формація. Львів» – один із найбільших промислових проєктів Львова, який передбачає будівництво понад 150 тис. м² виробничих, складських та офісних приміщень на площі 30 га в промисловій зоні «Сигнівка».

На цій території планують розмістити понад 50 представників виробництв малого та середнього бізнесу, а також до 10 великих компаній

«Ми вже достатньо давно працюємо з багатьма українськими компаніями. Натомість вже отримали дозвіл на проведення підготовчих робіт, і наразі працюємо над проєктуванням першої черги. Сподіваємось, що побачити її можна буде вже до кінця наступного року», – вказав засновник Alterra Group.

У першому етапі планується введення в експлуатацію двох виробничих споруд спільною площею 20 тисяч м2 з приміщеннями від 280 м2 до 2300 м2 і висотою стелі 6 метрів. Ці приміщення ідеально підійдуть для великих виробничих компаній, які шукають готові простори з наявністю кран-балок для розвантаження, а також для невеликих підприємств у сферах харчової та легкої промисловості, де важлива відсутність шкідливих викидів. 

Передбачено також будівництво комплексу громадських приміщень загальною площею 600 м2, який включатиме в себе виставковий комплекс, заклади харчування та кав'ярні. Індустріальний парк буде повністю обладнаний необхідними комунікаціями, матиме укриття, а всі будівлі будуть оснащені системами пожежогасіння та опалення.

«При створенні концепції ми багато думало про людину, про інженера, майстра, вага якого в нашому суспільстві недооцінена. Ми думали, як ця людине приходитиме на роботу, де вона харчуватиметься, чи буде в неї доступ до медичного забезпечення та професійного навчання», – пояснив Дмитро Ковальчук.

Загалом в індустріальному парку планується зведення промислових приміщень площею понад 92 тисячі метрів квадратних в форматі «Built-to-suit», що означає будівництво, яке відповідає конкретним вимогам замовника. Очікується, що перші резиденти матимуть можливість заселяти свої приміщення вже в першому кварталі 2025 року.

В честь початку будівництва на території встановили перший арт-об’єкт. Стелу відкрили як знак успішного початку, каже Дмитро Ковальчук: 

«Ми зобразили зірку, а з зірками в українців особливі відносини. Ми мріємо, що ми є нацією мрійників. Тому зірки – це про мрії, це про щось величніше за нас з вами. Тому це перша і не остання зірка на цій території. Ми очікуємо, що тут з’явиться ще багато крутих і яскравих зірок, для всіх них вистачить місця».

На території парку працюватиме щонайменше 3600 осіб. Загальний обсяг інвестицій оцінюється у 5 млрд грн. Як повідомив заступник міністра економіки України Володимир Кузьо, наразі Україна конкурує за людський капітал, тож важливо створити такі умови праці, аби громадяни поверталися. А це передбачає не лише надання доступних іпотечних кредитів та грантів для створення бізнесу, а й облаштування нових робочих місць.

«Приємно, що індустріальні парки запропонують ці робочі місця, інноваційну складову, умови для роботи, доступність мереж і транспортної логістики. З боку уряду на наступний рік ми передбачили програму стимулювання розвитку індустріальних парків до 1 млрд гривень. Також ми плануємо створити офіс розвитку індустріальних парків для можливості просування індустріальних парків і залучення резидентів. Нашою кінцевою метою є не просто запуск виробництва, а щоб воно було інноваційне, мало додану вартість і великий обсяг продукції», – підсумував Володимир Кузьо.

Нагадаємо, що цьогоріч завершилося будівництво ще одного масштабного проєкту від Alterra Group – Логістичного центру Port, площею 48 тис. кв. м. Наразі на його території працює 86 компаній з понад тисячею працівників.

Наталія Вареник

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!