У Львові вандали відламали підвіконну плиту з левом у каплиці Боїмів

3023 0
Реставрацію каплиці планують розпочати цього року.
Фото Лілії Онищенко

Фото Лілії Онищенко

У Львові сьогодні вночі, 23 липня, вандали відкололи одну підвіконну пілястру на вхідних дверях у каплицю Боїмів. Про це на своїй сторінці у Facebook написала начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові за чотири мільйони продали приміщення у пам'ятці архітектури на площі ринок

«Тепер каплиця Боїмів буде якийсь час без одного лева: вночі вандали відкололи одну підвіконну пілястру і оголили вхідні двері. Лев збережений і чекатиме на реставрацію», – написала чиновниця.

Як розповіла Tvoemisto.tv Лілія Онищенко, вандали швидше за все вилізли на плиту і стрибали по ній, допоки вона не відламалась. До того ж, хулігани випорожнились біля входу в каплицю.

«Камери спостереження, які там є, якраз той кавалок не зачіпають. Тому проблема в тому, що в саме в тому місці камер немає. Очевидно, вони вилізли на плиту і скакали по ній. І вона відкололась від фасаду», – каже вона.

Читайте також: «Кожен сантиметр – це твір мистецтва». Як каплицю Боїмів у Львові готують до реставрації

Зараз в управлінні планують прискорити виготовлення проєктної документації для початку комплексної реставрації каплиці Боїмів. Реставрацію планують розпочати цього року.

«Через цей інцидент прийдеться прискорювати процес реставрації. Але це не вихід. Потрібні камери відеоспостереження», – додала Лілія Онищенко.

Довідково

Каплиця Боїмів – один з шедеврів львівського ренесансу. Її побудував багатий львівський купець Георгій Боїм, що приїхав до Львова з Угорщини на запрошення короля Стефана Баторія. Деякі дослідники вважають архітектором споруди Андрія Бемера. Скульптурний декор виконаний у 1612-1615 рр. (серед авторів – Гануш Шольц, Ян Пфістер). Їхня праця характерезується надміром деталей, декоративністю, складністю композицій. У XVII – на початку XVIII ст. тут було поховано 14 членів сім'ї, а після смерті внуків ключі були в катедрі, і каплиця виконувала сакральні функції до ІІ світової війни. Після війни в ній був склад. У 1969 році каплиця стала першою філією Львівської картинної галереї.  

В каплиці Боїмів гармонійно поєднались місцеві традиції дерев’яного будівництва з технікою та декором кам’яної ренесансної будівлі. В зовнішньому вигляді каплиці виділяється фасад, вкритий різьбою по каменю на сюжети страстей Христових.

Східну стіну каплиці прикрашають два фрескові портрети Георгія Боїма та його дружини Ядвіги, північну – фрескові зображення Богоматері та Христа, а над ними – один з найкращих львівських рельєфів ХУІІ ст. «Юрій Змієборець».

Змістовим і композиційним центром інтер’єру каплиці є східна – вівтарна стіна. В іконографічну програму вівтаря поряд зі сценами з циклу «страстей» включено сюжети «Агнець старого завіту»«Омовення ніг»«Вознесіння»«Страшний суд». Йдеться на сайті Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. 

У Львові готуються до реставрації однієї із найвизначніших, найзагадковіших пам’яток XVIІ – каплиці Боїмів. Цього року планують виготовити проєктно-кошторисну документацію та, можливо, відреставрують скульптуру скорботного Христа, що на даху будівлі.

Анна Чистякова

Фото Лілії Онищенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!