У Львові презентують унікальний путівник Сяніцьким повітом. Де подивитися

1268 0
Tvoemisto.tv на своїх ресурсах проведе онлайн-трансляцію заходу.
Перше і друге фото: Село Зубенсько, ґміна Команьча. Не існуюче село, місце, де колись була церква

Перше і друге фото: Село Зубенсько, ґміна Команьча. Не існуюче село, місце, де колись була церква

У п’ятницю, 24 вересня, у Львові відбудеться презентація унікального путівника Сяніцьким повітом, що у Польщі. У нього увійшли матеріали пошукової експедиції «Стежками предків», яку на територію сучасної південно-східної Польщі, де колись мешкали українці, здійснила команда проєкту.

Експедиція здійснювалась за підтримки Українського культурного фонду і її мета – фіксація культурної спадщини українців, які до середини ХХ століття тут компактно проживали.

Зокрема, учасники експедиції, відвідали Сяніцький повіт, де зробили фото- та відеофіксацію близько 100 існуючих та неіснуючих сіл, які й увійшли в путівник для туристів та краєзнавців.

У презентації, як відбудеться о 18:30 в Центрі Шептицького, вул. Стрийська 29А, (паркова аудиторія), візьмуть участь учасники експедиції та команда проєкту:

  • Roman Strekhaliuk – керівник проєкту «Стежками предків;
  • Оля Свідзинська – авторка текстів;
  • Тарас Радь – науковий редактор путівника, автор текстів;
  • Христина Дубницька – голова МГО «Вирій»;
  • Ігор Губіліт – директор Туроператора Відвідай;

Модерує: Віталій Ляска, керівник проекту Локальна історія.

За словами організаторів, аналогічні презентації заплановано провести у Києві та польських містах – Перемишлі та Сяноці.

Захід відбудеться з дотриманням карантинних вимог, тож кількість місць обмежена. Бажаючих взяти участь у презентації просять заповнити форму оголошення.

Tvoemisto.tv на своїх ресурсах проведе онлайн-трансляцію заходу.

Довідка

Громадська організація «Вирій» займається збереженням і популяризацією історії та культури українських етнічних земель за кордонами України. Утворена у 2014 році у Львові учасниками міжнародного табору-експедиції «Вирій», який від 2009 року щороку відбувається на теренах Закерзоння (південно-східна Польща). Об’єднує громадських активістів з різноманітних сфер суспільного життя, яким не байдуже збереження культурної спадщини і національної пам’яті українців за межами України.

У 2019 році організація розпочала проєкт «Стежками предків» та випустила путівник, присвячений українській культурній спадщині Любачівського повіту в Польщі. У 2021 році команда проєкту «Стежками предків» видала другий путівник, присвячений українській культурній спадщині Сяніцького повіту в Польщі.

Партнерська публікація

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!