У Львові відкрилась виставка у стилі арт-деко. Фоторепортаж

1753 0
Виставка триватиме до кінця вересня.
Фото: Олег Лядик

Фото: Олег Лядик

У львівському Art Salon Veles, що по вул. О. Фредра, 4А, відкрилась виставка «Арт-деко та сучасність» у стилі, який формувався в 20-і роки ХХ ст. в Європі та став уособленням практичності, комфорту і шику. Про це повідомляють організатори виставки.

Термін «арт-деко» або «ар-деко» з'явився після Міжнародної виставки, що пройшла в Парижі в 1925 році і офіційно називалася «Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes». На цій виставці всьому світу були показані предмети розкоші французького виробництва, які доводили, що Париж залишився інтернаціональним центром стилю і моди і після Першої світової війни.

Стиль арт-деко – це перш за все вишуканість, багатство, які прийшли на зміну аскетизму і всім обмеженням в роки війни. Людям хотілося скоріше забути злидні, які випали на їх долю і з головою зануритися в світ багатства і розваг.

Яскравий і дорогий стиль народився на стику геометричної класики і раціоналістичного модерну, строгі і прості форми яких стали відмінним фоном для найскладніших багатих фактур.  У двадцяті роки, як, втім, і зараз, стало прийнято не любити пишну класику. Ар-деко став відповіддю на запит нової промислової та бізнес-еліти, яка бажала не лише дорогі, але й модні, сучасні інтер'єри.

Для ар-деко були чужі різноманітні ідеології, і єдиною метою стилю було створити зручний і комфортний, новий в своїй естетиці, стильний і статусний простір для життя і роботи людини. Цікаво відзначити, але саме це і зумовило «безсмертність» стилю - адже ідеології мають властивість застарівати, а прагнення до комфорту і статусу вічно.

Найбільш яскравими та відомими представниками цього напрямку в Україні стали: О.Екстер, С.Делоне, А.Петрицький, В.Меллер (співпрацював з Лесем Курбасом та Миколою Кулішем) та інші.

Під час виставки будуть проходити різноманітні авторські лекції, перфоменси і вечірки, присвячені напрямку ар-деко.

Виставка триватиме до кінця вересня.

Фото Олега Лядика



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!