У Львові відкрили пам’ятну дошку Михайлові Гориню

1827 0
Таблицю встановлено на будинку, де жив відомий дисидент та державний діяч.
Фото: radiosvoboda.org

Фото: radiosvoboda.org

Пам’ятну дошку почесному громадянину м. Львова Михайлові Гориню встановили на будинку, де він мешкав, за адресою вул. Шептицьких, 33. Ініціатором події стала Львівська обласна організація «Ветеранського об’єднання "Українська Гельсінська Спілка"», повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Читайте також: Перше масове святкування Дня Соборності у Львові. 7 фото

«Михайло Горинь – людина незламної волі, виняткової скромності і  інтелігентності. Він жив у цьому будинку. В помешканні, крізь яке. за словами його соратника Левка Лук’яненка, як через чистилище духовного гарту пройшли всі українські патріоти» – розповів під час відкриття дошки керівник львівського обласного осередку Української Гельсінської Спілки Ярослав Гула.

Біографічна довідка

Михайло Горинь народився 17 червня 1930 р. у селі Кнісело Жидачівського району Львівської області.

Був активними учасником руху шістидесятників, організував розповсюдження політичної літератури, яка видавалася за кордоном, та самвидаву. Став одним із активних учасників УГС, співавтором «Декларації принципів Української гельсінської спілки».

У 1988 році працював в оргкомітеті Народного руху України за перебудову у Києві.  Потім став одним із засновників НРУ, а пізніше – УРП.

19 травня 2000 р. обраний головою Української Всесвітньої Координаційної Ради. Відтоді опікувався проблемами української діаспори.

Помер Михайло Горинь 13 січня 2013 року. Похований на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!