У Львові відкрили вулицю Євгена Гладишевського

5373 0
Вулиця розташована в Галицькому районі, а попередня її назва – Дмитра Менделєєва.
Фото: Pslava.info

Фото: Pslava.info

У Львові відкрили вулицю Євгена Гладишевського, яка сполучає вулиці Івана Франка та Кирила і Мефодія. На цій вулиці розташовані хімічний та фізичний факультети Львівського національного університету імені Івана Франка.

Джерело: пресслужба ЛМР

На відкриття вулиці прийшли рідні Євгена Гладишевського, академік, почесний громадянин Львова Ігор Юхновський, ректор та академічна спільнота університету, студенти, міська влада.

«В найменуванні цієї вулиці є певний символізм. Вона знакова, бо розташована між будівлями, де жив і працював Євген Гладишевський. Фактично кожного дня він проходив цією вулицею», – зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Читайте також: Білозора чи Вакарчука? Як у Львові перейменують вулицю великих математиків

Зазначимо, що вулицю перейменували в межах деколонізації топоніміки на території Львівської МТГ. Загалом у Львівській міській територіальній громаді планують дерусифікувати 53 вулиці, що названі на честь російських діячів чи мають назви, пов'язані з російською імперією, росією чи радянською пропагандою. Наразі нові назви присвоїли вже 47 вулицям.

Нагадаємо, що 7 жовтня у Львові відкрили вулицю доктора фізико-математичних наук, заслуженого професора, багаторічного ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, Міністра освіти і науки України, Героя України Івана Вакарчука. Вулиця розташована у Галицькому районі Львова, поруч з парком Івана Франка та сполучає вулиці Яна Матейка та Устияновича.

Довідка

Євген Гладишевський – видатний львівський вчений, хімік, заслужений діяч науки, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, голова Комітету кристалографів України, професор Львівського університету. Зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової науки в галузі кристалохімії неорганічних сполук. Один із засновників і керівників феномену – Львівської наукової школи «Кристалохімія», доробок якої становить 20% світових досягнень у галузі, охоплює понад 200 успішних вчених.

Дійсний член Наукового товариства Шевченка, один з перших виступив у 1989 році з пропозицією відновлення його діяльності у Львові. Очевидець й учасник подій міжвоєнного періоду на Закарпатті, чиї спогади були використані для створення документального фільму «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939». Почесне звання «Шляхетна львівська родина» (2018 рік) присвоєно родині Гладишевських за вагомий внесок кількох поколінь родини у розвиток наукового і культурного середовища Галичини.

Ірина Давосир
________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!